Skogsavverkningarna minskade aningen i fjol

av | 15 maj 2023

Virke i Kemijärvi.

Virkesuttaget i de finska skogarna minskade med 2 procent och uppgick till 75 miljoner kubikmeter i fjol. Det uppger Naturresursinstitutet Luke i en ny statistisk rapport.

På grund av de stigande energipriserna och importstoppet på ryskt virke har efterfrågan på energived ökat. Stamvirkesuttaget för skogsflis i värme- och kraftanläggningar och för brännved i småhus ökade av samma anledning med 5 procent. 

De totala avverkningarna av stamvirke var drygt en miljon kubikmeter mindre än året innan. Virkesuttaget var ändå två procent större är femårsgenomsnittet och det tredje största i statistiken genom tiderna”, säger överaktuarie Jukka Torvelainen vid Naturresursinstitutet. 

Enligt Naturresursinstitutets beräkningar är det maximala hållbara uttaget av virke i våra skogar cirka 80,5 miljoner kubikmeter stamvirke per år.

”Avverkningsvolymerna varierar kraftigt beroende på efterfrågan på skogsindustrins produkter. Sedan 2016 har virkesuttaget i hela landet varit i genomsnitt 91 procent av det möjliga uttaget, medan det på årsnivå har varierat mellan 86 och 97 procent”, säger Torvelainen. 

I Södra Karelen överskreds det maximala hållbara uttaget med 13 procent. I Egentliga Tavastland, Birkaland, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen och Södra Savolax överskreds nivån med mellan 3 och 6 procent. 

I privata skogar minskade avverkningsuttaget med 4 procent från föregående år. Timmeruttaget var fortsatt stort och uppgick till 28,6 miljoner kubikmeter, vilket överskred femårsmedeltalet med 5 procent.

Foto: Lagring av virke vid sågbruket i Kemijärvi / Wikimedia Commons  / Q0ywo

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Etla: De största företagsstöden går fortfarande till klimatskadlig verksamhet

Etla: De största företagsstöden går fortfarande till klimatskadlig verksamhet

Granbarkborren tog livet av trefalt fler granar i fjol

Granbarkborren tog livet av trefalt fler granar i fjol

Miljöföroreningar kan hota hjärthälsan bland spädbarn

Miljöföroreningar kan hota hjärthälsan bland spädbarn