Nu är de här: FSC-märkta julgranar

av | 10.12.2016

Utomlands har julgranar som odlats med hänsyn till miljön redan marknadsförts en tid. Nu är de på kommande även i Finland.

I Slätkulla på gränsen mellan Pojo och Tenala börjar Kåre Pihlström vara beredd inför årets julgransförsäljning. Det är inte vilka julgranar som helst han odlar på sina marker. Som första julgransodlare i Finland kan han erbjuda granar som fyller kriterierna för FSC-certifiering av plantageodlingar. FSC är den miljömärkning av skogsprodukter som många miljöorganisationer är med och stöder.
 

Då FSC-certifierade julgranar odlas är kemisk bekämpning av ogräs och skade-djur i praktiken bannlyst. Pihlström har istället gått in för att på mekanisk väg hålla efter gräset som växer mellan granplantorna.
– Först anlitade jag en fårfarmare i trakten som lät sina får gå på bete i granodlingen. Men det här upphörde då det visade sig att det inte gick att få EU-stöd för djur på naturbete med julgranar. En annan fårägare lät ändå sina får fortsätta betet, ända tills fåren plötsligt fick smak för barken på julgranarna. Då fick vi sluta helt med betet, säger Pihlström.
Han sköter numera gräsklippningen med lie och trimmer. Granbarrstekeln som kan förorsaka bruna toppar i julgransodlingar har han inte sett av i sin odling i någon större omfattning. Genom årlig klippning av toppskotten och kvistarna blir granarnas toppar tätare.
Inom julgransodlingen är det en allmän trend att intresset för mekanisk skötsel ökar, medan kemiska bekämpningsmedel inte längre marknadsförs lika ivrigt.
– Det här märker man på den årliga stora mässan för julgransodling i Danmark, berättar Pihlström

Ett annat FSC-krav är att enskilda odlingar inte får överstiga fem hektar. Pihlström har löst detta så att hans julgransareal på sammanlagt 20 hektar är fördelade på ett antal mindre odlingar, av vilka ingen överstiger fem hektar. Julgransodlingen är kopplad till det FSC-certifikat som Pihlström har för sina övriga skogar på sammanlagt 100 hektar.
Begränsningen av enskilda odlingars areal finns till för att monokulturerna inte ska bli för stora. I Pihlström fall är det ändå inte fråga om rena monokulturer. På odlingen vi besöker samsas ekar, sälgar och björkar med julgranarna. Det ger variation åt landskapet.

Pihlström var i många år chef för skötseln av Fiskars stora skogar, som även de under hans tid FSC-certifierades. Bolaget har också FSC-certifikat för sina julgransodlingar. Pihlström och Fiskars har fått sina certifikat som delaktiga i UPM:s gruppcertifiering, vilket minskar byråkratin och sänker tröskeln för enskilda skogsägare att gå med.
Pihlströms FSC-märkta julgranar säljs inte bara i västra Nyland utan också i huvudstadsområdet och i Borgå. Försäljningsställena framgår på hans företags, Forestal Ab:s, hemsidor.
Vid Finlands FSC-förening är generalsekreterare Anniina Kostilainen glad över att FSC-märkningen nu för första gången även omfattar julgranar.
– Det är viktigt att konsumenterna erbjuds ett alternativ som är hållbart ur ekologisk, ekonomisk och social synvinkel när det gäller användningen av skogen. 

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Det nordiska järvbeståndet ligger risigt till

Det nordiska järvbeståndet ligger risigt till

Granbarkborren tog livet av trefalt fler granar i fjol

Granbarkborren tog livet av trefalt fler granar i fjol

Stenknäcken – en doldis bland våra fåglar

Stenknäcken – en doldis bland våra fåglar