Lamt intresse för digital nedsmutsning

av | 27 juli 2022

Knappt en tredjedel av alla finländare är oroliga för de negativa miljöeffekter som produktionen av digitala tjänster orsakar. Det visar en enkät som teknologibolaget Qvik har låtit göra. Enkäten går under namnet ”Finländarnas digitala vardag 2022”.

Tidskriften Tekniikka & Talous lyfte fram resultaten i en artikel som publicerades på onsdagen.

Enligt Qviks forskningsdirektör Lassi A. Liikkanen är det få konsumenter som har pejling på till exempel den mängd energi som krävs då man googlar på nätet, lyssnar på Spotify, lirar digitala spel eller tittar på filmer på Netflix.

Hur elen produceras och hur våra elektroniska apparater har tillverkats avgör hur miljövänliga de digitala tjänsterna är.

Finländarna använder i genomsnitt sin mobiltelefon i 3,5 timmar per dag.

Enligt forskning som Aalto-universitetet gjorde i våras är mobilanpassade webbsidor inte alls lättare eller energisnålare än sådana webbsidor som är anpassade för datorer och stora skärmar.

”Det vore viktigt att fästa uppmärksamhet vid den dataöverföring som krävs då man planerar nya webbsidor. Sådana sajter som har en lättare mängd data slukar en mindre mängd energi och lämnar därmed ett mindre kolavtryck”, säger Liikkanen i ett pressmeddelande.

Sammanlagt 1240 personer i åldern 18-75 besvarade Qviks enkät som gjordes i samarbete med forskningsbolaget Cint.

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Glaciärerna i Schweiz krymper allt snabbare

Glaciärerna i Schweiz krymper allt snabbare

Gasutsläppet i Östersjön har ödesdigra miljöeffekter

Gasutsläppet i Östersjön har ödesdigra miljöeffekter

Ny invasiv fiskart upptäckt i Finland

Ny invasiv fiskart upptäckt i Finland

HBL-junior