En kreativ protest mot konsumtionskulturen

av | 15 september 2023

Att laga kläder tillsammans är ett bra sätt att motverka slit- och slängkulturen

Att reparera och laga kläder är inget nytt. Det om något är en vanlig hushållssyssla som människan fått utföra så länge vi har klätt oss i kläder. Men i dagens läge verkar kunskapen om att kunna reparera vara alltmer sällsynt. Det är enkelt att köpa nytt och slänga det som slitits. Ibland till och med det som inte ens hunnit slitas i användning.

– Synlig lagning är för mig ett sätt att väcka diskussion. Det får synas att man har lagat sina kläder, säger Niko Lindgren. Det är som en protest i en tid då vi producerar allt för mycket kläder.

Lindgren menar att det är ovanligt att laga kläder.

– Vi kommer gärna på komplicerade tekniska lösningar till att återvinna kläder. Däremot diskuteras lokala grejer som att reparera relativt lite.

Niko Lindgren reparerar kläder som en form av aktivism. Att reparera synligt ger upphov till att lyfta fram och diskutera problematiken med det sättet vi konsumerar och använder kläder idag.

Hans färgglatt lappade byxor har redan väckt uppmärksamhet och lockat fram diskussion. En kompis dotter frågade en gång om Lindgrens byxor nånsin blir färdiga. Lindgren föredrar ofta den dekorativa tekniken sashiko, som går ut på att sy stora synliga stygn med en aningen tjockare sytråd. Resultatet blir ett tydligt mönster i valfri färg och storlek.

Svaret på flickans fråga var att byxorna blir färdiga tillfälligt, tills man igen behöver lappa ett annat ställe på samma plagg.

Niko Lindgren är en av initiativtagarna till reparationsverkstaden Korjauskaupunki. Det är en grupp frivilliga klädaktivister som samlas en gång i månaden i Fiskehamnens fristad i Helsingfors. Träffarna är gratis och öppna för alla. Syftet är att komma samman och sy och laga tillsammans. Man får också komma dit för att lära sig att laga, vilket de andra gärna hjälper med.

Miljöfrågan står ofta i centrum. Många av dem som är med i verksamheten delar oron för klimatet och klädernas miljöpåverkan.

– Det känns bra att få vara med i en gemenskap och kunna dela med sig av sina tankar. Här kan man få kamratstöd, berättar Lindgren.

Volontärerna i reparationsverkstaden vill dels inspirera andra till att våga starta liknande verksamhet i sin omgivning, dels mera allmänt dela information.

Liknande reparationscaféer har länge varit populära i England och Holland. Lindgren ser gärna att verksamheten får fotfäste här i Finland och tycker att verkstäderna passar för hela familjen. Barnen får lära sig en hållbar livsstil genom att se vuxna bry sig.

– Fint att se att folk kommer med. Hoppas vi kan vara med om större förändring, en kulturell förändring.

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Finländarnas koldioxidavtryck har halverats

Finländarnas koldioxidavtryck har halverats

Ökad efterfrågan på miljörelaterade utbildningar

Ökad efterfrågan på miljörelaterade utbildningar

Dioxinhalterna har halverats under 2000-talet

Dioxinhalterna har halverats under 2000-talet