Hon vill rädda Aalistunturis skogar

av | 28 mars 2023

Skogsaktivisten Ida Korhonen har denna vinter demonstrerat mot Forststyrelsens avverkningar i det omtvistade skogsområdet Aalistunturi i Kolari. Nu hotas hon med ett ersättningsyrkande på 30 000 euro för att ha tillgripit civil olydnad.

Finlands Natur träffar Ida Korhonen i Nordsjö i östra Helsingfors efter flera veckors tuffa demonstrationer i den stränga vinterkylan vid Aalistunturi i nordvästra Lappland.

Korhonen möter oss barfota i sitt bostadskollektiv. I vardagsrummets hörn tronar ett terrarium. Dörren till hennes eget rum pryds av ett klistermärke med texten ”naturskyddsområde.” På en annan dörr har någon klistrat en bit av polisens blåvita band med texten ”avspärrat område”. 

– Jag hade ursprungligen tänkt semestra i norra Finland i januari. Sedan fick jag nys om Forsstyrelsens planer att skövla skog i Aalistunturi. Jag fick avbryta semestern och satsa på skogsaktivism i stället, säger hon med ett skratt. 

Korhonen har figurerat i otaliga intervjuer för radio, tv och dagstidningar under midvintern och antagit rollen som en ikonisk skogskämpe. Trots det väljer hon att tona ned sin betydelse.

– Jag är ju bara en av många som har demonstrerat vid Aalistunturi. Det är en ganska brokig skara som deltar i demonstrationerna. De yngsta är kring 20 och de äldsta skogsaktivisterna är i pensionsåldern, säger Korhonen.

Den hårda kärnan bland demonstranterna vid Aalistunturi utgörs av aktivister som har kopplingar till Elokapina, Greenpeace, Luonto-Liitto och nätverket Metsäliike (Skogsrörelsen).

– Så länge det saknas en politisk vilja att skydda ekologiskt värdefulla skogar måste vi tillgripa civil olydnad. Att demonstrera är ett sätt att få sin röst hörd. Tack vare våra demonstrationer har den unika skogsmiljön i Aalistunturi fått uppmärksamhet.

Den stereotypa bilden av en hårdför och påstridig skogsaktivist kommer på skam. Med stoiskt lugn har Korhonen benat ut aktivisternas bevekelsegrunder och förklarat varför det är så viktigt att skogarna i Aalistunturi skyddas. Stoicismen är iögonenfallande med tanke på att Korhonen har blivit hårt ansatt av meningsmotståndare som öser ur sig en outsinlig ström av invektiv och personangrepp på sociala medier.

– Ju mer folk skriker åt mig, desto lugnare blir jag. Jag tar det hela med ro och blir inte provocerad så lätt. Det är så jag fungerar. Jag har utvecklat min förmåga att hantera verbala påhopp med åldern.

Forststyrelsen kräver enorma skadestånd av de skogsaktivister som har tillgripit civil olydnad i Aalistunturi. Ida Korhonen (andra från höger) är en av dem som har fått en nota. Foto Elokapina / Extinction Rebellion Finland

Forststyrelsen kräver enorma skadestånd av de skogsaktivister som har tillgripit civil olydnad i Aalistunturi. Ida Korhonen (andra från höger) är en av dem som har fått en nota. Foto Elokapina / Extinction Rebellion Finland

 

Trots alla verbala stormar i sociala medier går det ändå lugnt till i skogen där den civila olydnaden utövas vid skogsmaskinerna.

– Skogsarbetarna har förhållit sig väldigt vänligt och lugnt till oss. De får ju betalt av Forststyrelsen också under de dagar som de inte kan utföra sitt arbete och avverka skog. Det bidrar säkert till skogsarbetarnas attityd eftersom de då får avlönad ledig tid. Det är endast den lokala polisen som har gjort sig skyldig till osakligt bemötande och övertramp.

Samma dag som Finlands Natur träffar Ida Korhonen kablar miljörörelsen Elokapina ut bilder som visar hur 20 poliser och åtta polisbilar används till att gripa två skogsaktivister vid Aalistunturi. Korhonen greps och förhördes av polisen redan i januari. Priset för aktivisternas civila olydnad är högt.

– Forststyrelsen har meddelat att de förlorar cirka 15 000 euro per dag på grund av att avverkningarna har stoppats. Jag har fått ett skadeståndskrav på 30 000 euro för att jag har deltagit i demonstrationerna.

Hur ska du hantera det kravet?

– Att tillgripa civil olydnad medför risker. Jag är övertygad om att det ordnar sig på något sätt. Ingen av aktivisterna lämnas ensam med sina skadeståndskrav. Vi ordnar säkert någon kollekt för att lösa frågan.

Är du rädd för att ditt brottsregister kan sumpa dina chanser i arbetslivet?

– Nej, Det är viktigare att vi motsätter oss ett samhällssystem som tillåter skövlingen av värdefulla skogar med höga skyddsvärden. Jag vill inte ha ett jobb där man ser det som ett problem att jag har försökt skydda naturen och värna om utrotningshotade arter.

Tiotals skogsaktivister har demonstrerat i flera veckor mot Forststyrelsens avverkningar av värdefull skog i det planerade naturskyddsområdet i Aalistunturi. Foto Elokapina / Extinction Rebellion Finland

 

Till Korhonens stora förvåning har både UPM och Forststyrelsen erbjudit henne jobb i samband med hennes duster i skogarna.

– De gav sina anbud säkert mest på skoj. UPM tyckte att jag kunde jobba med deras företagsansvar. Fan vilket jobb. Bolaget skövlar värdefull skog och underblåser naturförlusten varje dag. Jag vill inte jobba för skogsindustrin i den naiva tron att jag kan påverka dem inifrån. Det tar alltför länge att påverka skogsbolagens riktlinjer. Och risken är väldigt stor att man säljer sin själ.

Har du svårt att leva med kompromisser?

– Det finns alltför mycket kompromissvilja inom miljörörelsen. Det är ju därför som vi ställs inför en historisk naturförlust som i huvudsak drabbar skogsmiljöer i vårt land. Finland har förbundit sig att skydda 30 procent av sin miljö. Det innebär att man kan idka skogsbruk på 70 procent av Finlands yta. Det är en tillräckligt stor kompromiss. Vi kräver ju inte det omöjliga. Vi vill att 500 000 hektar av statens skogar ska skyddas.

Korhonen resonerar i samma banor kring det aktuella fallet i Aalistunturi.

– Miljö- och klimatministeriet föreslår att staten inrättar ett naturskyddsområde i Aalistunturi. Det aktuella förslaget är en kompromiss. Varför skulle vi då nöja oss med ett mindre skyddsområde än vad ministeriet har föreslagit? Nu har Forststyrelsens avverkningar dessutom förstört en del av skogsområdet, vilket innebär att det finns mindre skogar kvar att skydda.

 

Vid sidan av sin skogsaktivism pluggar Korhonen skogsekonomi vid avdelningen för skogsvetenskaper vid Helsingfors universitet.

– Största delen av dem som studerar skogs-ekonomi planerar en karriär inom skogsindustrin. Jag avviker från normen, men jag har lärt mig massor om skogsbolagens sätt att tänka. Till min stora förvåning är det många av dem som pluggar vid samma fakultet som har gett positiv respons då de har sett mig ge intervjuer i samband med skogsdemonstrationer.

Till Korhonens verbala repertoar hör poesin som uttrycksmedel. Tankarna går bland annat till den amerikanska poeten Amanda Gorman som klär sin samhällsaktivism i lyriska ordalag. I likhet med Gorman har Korhonen också uppviglat folkmassor vid landets parlament. Korhonens lyriska beskrivning av sin kärlek till skogen tilltalade många demonstranter under fjolårets skogsmarsch som kulminerade vid riksdagens trappor.

– Skogen berör oss starkt och appellerar till våra känslor. Varför skulle vi då hålla inne med dessa känslor? Det är viktigt att tala om vår personliga relation till skogen.
Ida Korhonen har axlat rollen som talesperson
under
demonstrationerna vid Aalistunturi.
Foto Elokapina / Extinction Rebellion Finland

 

Hurdan känslomässig relation har du till skogen?

– Jag har haft ångest för miljön sedan jag var liten. Skogen lugnar mig och ger mig trygghet. Då jag rör mig i gammelskog känner jag en vördnad för en miljö som är så gammal och full av liv. Då jag var yngre hade jag problem med hälsan. Att vistas i skogen helade mig. Skogen har gett mig så mycket. Det är min skyldighet att ge något i gengäld. 

Vad gör du om tio år?

– Då har vi lyckats stoppa naturförlusten och jag har kunnat slå ner på takten som skogsaktivist. Jag tänker inte så mycket på min karriär. Pengar och titlar är inte viktiga för mig. Det finns många sätt att mäta framgång. För mig vore det en stor framgång att kunna bo på en levande planet med en livskraftig miljö.

Skogen berör oss starkt och appellerar till våra känslor.

 

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Näktergalen – fågeln som sjunger om natten

Näktergalen – fågeln som sjunger om natten

Blåstång ska skickas upp i rymden – för att lösa mysteriet med hur den förökar sig

Blåstång ska skickas upp i rymden – för att lösa mysteriet med hur den förökar sig

Ny forskning: Försvagad artrikedom i Skärgårdshavet

Ny forskning: Försvagad artrikedom i Skärgårdshavet