Protester ger upphov till obligatorisk utbildning om klimatkrisen

av | 14 november 2022

Från och med 2024 ska alla 14 000 elever vid Universitat de Barcelona gå en kurs om klimatkrisen. Dessutom införs en obligatorisk fortbildning i klimatfrågor för de 6 000 personer som arbetar inom universitetets akademiska kår.

Den obligatoriska klimatundervisningen anses vara den första av sitt slag i världen. Beslutet fattades i samråd med aktivister från organisationen End Fossil Barcelona efter en sju dagars ockupation av universitetsbyggnaden.

“Ockupationen fungerade som utlösare, men beslutet påvisar en allmänkulturell förändring. Tio eller femton år sedan skulle universitetet ha ringt efter polisen. Nu kan du inte slänga ut dem för att du vet att de har rätt och att samhället stödjer dem”, säger ekonomiprofessor Federico Demaria till tidningen The Guardian.

Enligt Demaria tyder tillkännagivandet på ett paradigmskifte inom universitetsutbildningen. Ett råd av experter och akademiker kommer att utforma själva innehållet för kursen. Det är aktivisterna som har utnämnt majoriteten av rådsmedlemmarna, däribland Jofre Carnicer, som är delaktig i Förenta nationernas klimatpanel IPCC.

“Det handlar inte om ytterligare en kurs i hållbar utveckling”, säger Lucía Muñoz Sueiro, End Fossil-aktivist och doktorand vid universitet. “Den kombinerar sociala och ekologiska aspekter av krisen, vilka är sammantvinnade.”

End Fossil är en global organisation som arbetar för att avveckla förbränningen av fossila bränslen. Under den pågående kampanjen som sträcker sig från september till december ockuperar aktivister hundratals skolor och universitet runtom världen.

Förutom det gemensamma målet som är en fossilfri framtid, ställer de lokala falangerna även mer specifika krav. Aktivisterna i Barcelona krävde utöver obligatorisk undervisning om klimatkrisen också att universitetet bryter banden med företag såsom den spanska oljejätten Repsol och banken Santander, som tjänar pengar på att underblåsa klimatkrisen.

“Vi upplever en strukturell kris av ett slag vi aldrig gjort tidigare och vi kommer inte att lösa den med hjälp av banker och företag som utnyttjar krisen till sin egen fördel”, säger talespersonen Gil Hortal.

Trots besvikelsen över att universitet fortsätter samarbetet med företagen, är Hortal nöjd med den partiella framgången.

“Det har varit väldigt intensivt och vackert, vi förväntade oss inte denna respons”, säger han.

Foto: Ilias Bartolini / Wikimedia Commons / ”Vi är den art som hotar att utrota allt liv”

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Aktiv miljöorganisation kämpar för Kimitoöns skogar

Aktiv miljöorganisation kämpar för Kimitoöns skogar

Nu börjar dragkampen om den biologiska mångfalden i Montreal

Nu börjar dragkampen om den biologiska mångfalden i Montreal

Den urvattnade naturskyddslagen väcker besvikelse

Den urvattnade naturskyddslagen väcker besvikelse