Nya våtmarker anläggs i västra Nyland

av | 07.09.23

Under sommaren har WWF i samarbete med lokala markägare anlagt två nya våtmarker i västra Nyland. Målsättningen har varit att minska problemen med översvämningar och näringsbelastning av vattendrag.

I Sjundeå har arbetet med en våtmark på omkring 0,7 hektar pågått under sommaren vid stranden av Vikträsk. Till våtmarken rinner vatten från ett område på cirka 57 hektar. Hittills har vattnet runnit direkt ut i Vikträsk och vidare ut i havet via Sjundeå ån.

– I fortsättningen passerar vattnet genom våtmarken, varvid vattenflödet blir långsammare och våtmarken renar vattnet från näringsämnen och fasta partiklar, säger Viivi Kaasonen, skyddsexpert vid WWF och ansvarig för det aktuella projektet.

– I våtmarken i Vikträsk bildar vattenområden av olika djup och slingrande små öar en mosaik av livsmiljöer, konstaterar Kaasonen.

I Kärrby i Raseborg anläggs en våtmark på 0,75 hektar, en sedimenteringsbassäng och flera bottentrösklar.

Enligt Iiris Kokkonen, havsexpert vid WWF, har avrinningsvattnet från åkrar och huvuddiken i det aktuella området hittills runnit ut i Totalfladan som är belägen längst inne i Dragsviksfjärden, en havsvik vars ekologiska status har bedömts som otillfredsställande. Totalfladan har klassats som nationellt viktigt fågelskyddsområde.

– I fortsättningen passerar vattnet via trösklarna, sedimenteringsbassängen och våtmarken. På så sätt saktas vattenflödet in och sedimenteringsbassängen och våtmarken håller kvar näringsämnen och fasta partiklar, såsom sand, säger Iiris Kokkonen.

 

Bild: Våtmarken vid Vikträsk under arbete. Foto: Viivi Kaasonen.

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

”En miljard nya träd” – Ambitiös dansk natursatsning med stora miljöfrågetecken

”En miljard nya träd” – Ambitiös dansk natursatsning med stora miljöfrågetecken

Bakslag för klimatpolitiken när Trump tillträder som president 

Bakslag för klimatpolitiken när Trump tillträder som president 

THL: Pälsdjurnäringen utgör en pandemirisk

THL: Pälsdjurnäringen utgör en pandemirisk