Glaciärerna i Schweiz krymper allt snabbare

av | 29 september 2022

Över 6 procent av ismassorna i de schweiziska alperna har gått förlorade i år, rapporterar lokala glaciologer.

Enligt forskare vid den Naturvetenskapliga akademin i Schweiz och det schweiziska glaciärcentret GLAMOS har 3 kubikkilometer is smält i de schweiziska alperna i år främst på grund av en snöfattig vinter och värmeböljan i somras.

En annan orsak till avsmältningen är de stora volymer damm från Sahara som täckte en del av glaciärerna mellan mars och maj i våras. Den kontaminerade snön absorberade mer solenergi och smälte därför snabbare än vanligt.

Avsmältningen har varit sällsynt dramatisk i synnerhet vid små glaciärer på olika håll i landet. Till exempel glaciärerna Pizol, Vadret dal och Schwarzbachfirn har praktiskt taget försvunnit helt och hållet i år.

I Engadine och södra Valais försvann ett 4 till 6 meter tjockt istäcke på 3000 meters höjd. I genomsnitt har cirka 3 meter av istäcket försvunnit på olika håll i alperna, skriver Naturvetenskapliga akademin i Schweiz i ett pressmeddelande.

Märkbar avsmältning har också noterats vid de mätstationer som finns i de högsta bergen i de schweiziska alperna, till exempel vid Jungfraujoch. De försvinnande glaciärerna har negativa effekter bland annat på tillgången på färskvatten i landets dalsänkor.

Förra vintern var extremt snöfattig i de schweiziska alperna. De delar av alperna som finns lägre än 1600 meter ovanför havsytan fick nästan ingen snö alls. Det genomsnittliga snödjupet vid de glaciärer som finns på över 2000 meters höjd var cirka hälften djupare än normalt.

Det schweiziska glaciärcentret GLAMOS finansieras av landets federala myndigheter.

Foto: M. Huss / Ett fem meter tjockt istäcke har försvunnit vid glaciären Plaine Morte i närheten av Bern i Schweiz, uppger glaciologer vid Naturvetenskapliga akademin i Schweiz.

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Ny kampanj ska främja vegetarisk kost

Ny kampanj ska främja vegetarisk kost

Gäddan på tillbakagång i stora delar av Östersjön

Gäddan på tillbakagång i stora delar av Östersjön

Sitra kräver större fokus på minusutsläpp

Sitra kräver större fokus på minusutsläpp