23-årig svensk miljökämpe får Östersjöpris – vill engagera unga i havsfrågor

av | 23.08.24

Regan McEnroe tilldelas Östersjöfondens Ungdomspris i september. Foto: Calle Resare

Regan McEnroe tilldelas Östersjöfondens Ungdomspris i september. Foto: Calle Resare

Marinbiologistuderande och vice ordförande för svenska Fältbiologerna, Regan McEnroe, tilldelas Östersjöfondens Ungdomspris 2024.

– Det kändes länge som att jag skrek in i ett vakuum när jag pratade om Östersjön, säger hon.

McEnroe får priset för sitt arbete med att påverka havs- och miljöpolitik, både på nationell och internationell nivå.

– Det har varit lite av en resa! Jag är inte uppvuxen i Sverige eller Norden, utan i USA. Men jag har alltid haft ett intresse för marinbiologi. När jag var liten plockade jag skräp längs med kusten i New York och när jag kom till Sverige som 12-åring fick jag lära mig om Östersjön och övergödning och vilken påverkan det har på ekosystemet. Då försökte jag väcka uppmärksamhet för Östersjön på skolan och lokalt samt engagerade mig i Fältbiologerna.

Hon åkte mycket själv ut i skärgården med båt för att mäta salthalt, syre och temperatur – för att med egna ögon se verkligheten.

– Även i de delar av skärgården som ska må bättre och vara rent nog att bada i så kunde man se hur dålig vattenkvaliteten var.

Hon förvånades över hur dåligt läget var och hur lite som gjordes men hon beskriver det som att hon länge skrek ut sin oro i ett vakuum.

– Jag ville skapa en dialog om Östersjön som jag tyckte saknades.

När hon sedan engagerade sig på riksnivå för svenska Fältbiologerna kände hon att hon började få mer av en plattform.

– Då var det folk som lyssnade när jag skrek, säger hon med ett skratt.

Övergödningen och överfiske är det som oroar henne mest.

– 7 av 10 av världens största marina döda zoner är i Östersjön. Och tänk, då är Östersjön knappt större än Finland. Även andra föroreningar oroar mig, både organiska och tungmetaller. Vi måste som Östersjöbefolkning också ta det enorma överfisket på allvar. Vi kan inte bevittna fiskebeståndens kollaps och vi måste lätta på fisktrycket nu.

Hur ska man få fler unga att engagera sig och bry sig om Östersjöfrågor?

– Ge unga lättbegriplig information, visa på vad som är problemen och vilka politiska beslut som påverkar det. Sen lista förslag om hur man kan engagera sig. Okunskap är en av de största problemen som bidrar till hopplösheten, det är väldigt många unga som rapporterar att de inte upplever att de kan göra skillnad.

FAKTA

Östersjöfonden delar årligen ut ett ungdomspris till en person under 30 år, grupp eller organisation som på ett föredömligt sätt och med stort engagemang bidragit till att uppmärksamma Östersjöns tillstånd. Personen eller gruppen ska verka i något av de länder som omger Östersjön. Ungdomspriset är 5 000 euro och överräcks den 27 september till mottagaren på Östersjöfondens prisceremoni.

Utöver ungdomspriset delar fonden även ut Östersjöpriset, Ålandspriset och Lasse Wiklöf-priset. Årets mottagare för dessa tillkännages i september. Syftet med priserna är att belöna personer och organisationer för betydelsefulla och framstående insatser för Östersjöns miljö. Genom priserna vill fonden visa att den enskilda individens insats är viktig och att det går att förändra och förbättra Östersjöns tillstånd.

Östersjöfonden grundades 1989 genom en donation av kommerserådet Anders Wiklöf och är en av Nordens äldsta miljöstiftelser. Fondens uppgift är att främja skyddet av Östersjön genom att belöna goda insatser för Östersjön med sina årliga miljöpriser. Östersjöfonden arbetar även aktivt för att höja kunskapsnivån och intresset för Östersjön, till exempel bland skolelever i Finland och Sverige.

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

NTM-centralen upptäckte ny musselmassaker

NTM-centralen upptäckte ny musselmassaker

Lagring av data släpper ut mer koldioxid än flygindustrin

Lagring av data släpper ut mer koldioxid än flygindustrin

Stort mörkertal kring miljöbrottslighet – polisen gör storsatsning på utbildning

Stort mörkertal kring miljöbrottslighet – polisen gör storsatsning på utbildning