Undersökning pekar på möjlighet att halvera hushållens koldioxidavtryck

av | 22 augusti 2023

Domkyrkan i Helsingfors

Domkyrkan i Helsingfors

En ny studie utförd av Finlands miljöcentral i samarbete med Helsingfors universitet och Naturresursinstitutet, belyser möjligheten att reducera hushållens koldioxidutsläpp med nästan hälften fram till år 2035. Undersökningen fokuserade på vilka styrmedel eller kombinationer av sådana som kan användas för att minska koldioxidavtrycket från hushållens konsumtion. Detta uppger statsrådets kansli i ett pressmeddelande. 

I början av 2022 inleddes undersökningen som analyserade hur koldioxidutsläppen från finländska hushåll förväntas utvecklas fram till 2035, baserat på befintliga klimat- och energiåtgärder samt importprodukter. Forskarna identifierade även nya styrmetoder som krävs för att nå en halvering av koldioxidavtrycket. 

Resultaten från studien visar att genom en kombination av den pågående klimatpolitiken och införande av nya styrmetoder är det möjligt att nästan halvera koldioxidavtrycket från nivån år 2016 (45 Mt CO2-ekv.) fram till 2035. Dock exkluderar dessa resultat utsläpp från markanvändningssektorn. 

Ari Nissinen, utvecklingschef vid Finlands miljöcentral, betonar att genom att stärka styrningen kan ytterligare minskningar av utsläppen uppnås tillsammans med den pågående förändringen.  

”Undersökningen visar, att grundscenariot, dvs. den redan pågående förändringen, skulle om den förverkligas förminska konsumtionens koldioxidavtryck med cirka en tredjedel. Genom att förstärka styrningen är det möjligt att åstadkomma ytterligare utsläppsminskningar och tillsammans med grundscenariot minska koldioxidavtrycket till ungefär hälften mellan 2016 och 2035. Även om uppskattningarna omfattar många osäkerheter, identifierade vi med tanke på konsumtion områden där en god utveckling kunde främjas genom flera åtgärder”, säger Nissinen. 

Förändringar inom boende och trafik, som minskade utsläpp från energisystemet och elektrifiering av transport, ingår i fastställda styrmedel. Vidare betonades betydelsen av övergången till lågutsläppskällor inom boende och ändringar i konsumtionsvanor. Exempelvis kan minskade utsläpp från transport uppnås genom ändrade färdsätt och rörelsemönster. 

Studien pekar på behovet av mångsidiga medel för att påverka konsumtionen av livsmedel, varor och tjänster. Genom att integrera hållbarhetskriterier i näringsrekommendationer och använda utsläpps- och hälsobaserad beskattning av livsmedel kan positiv förändring främjas. Investeringar i växt- och fiskbaserade värdekedjor kan förnya produktionen och konsumtionen. 

Enligt studien uppstod hela 46 procent av koldioxidavtrycken från finländarnas konsumtion utomlands, på basis av uppgifterna från 2019. Den procentuella andelen av koldioxidavtryck från varor är ännu högre. 

”Det effektivaste är att reglera vilket slags produkter som får släppas ut på marknaden och se till att de mest koldioxidsnåla produkterna är de billigaste. Dessutom måste konsumenternas verksamhetsförutsättningar stärkas till exempel genom att man förbättrar möjligheterna att hitta och använda koldioxidsnåla lösningar”, säger Eva Heiskanen, professor vid Centret för konsumentforskning vid Helsingfors universitet. 

I utvärderingen av nya styrmedel för konsumtion deltog över 100 forskare och experter. Experterna menade att kunskapsbaserad handledning och stöd var mer godtagbara än förbud och begränsningar ur medborgarnas perspektiv. 

”En gång i tiden protesterade man till exempel mot användning av säkerhetsbälten, men nuförtiden är användningen av säkerhetsbälten en självklarhet”, avslutar Heiskanen. 

Foto: Zache / Wikimedia Commons

 

 

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Ökad efterfrågan på miljörelaterade utbildningar

Ökad efterfrågan på miljörelaterade utbildningar

Dioxinhalterna har halverats under 2000-talet

Dioxinhalterna har halverats under 2000-talet

Nu måste rederierna betala för sina klimatutsläpp

Nu måste rederierna betala för sina klimatutsläpp