Slipa istället för att skaffa nytt

av | 5 november 2020

Sliputrustning

Man kan förlänga knivars livslängd med tiotals år om man slipar dem regelbundet istället för att köpa nya genast då det blivit ovassa.

Med den här slipningsutrustningen kan du förlänga livstiden på dina knivar betydligt. Foto Alva Nordman.

Köksknivar har en tendens att bli ovassa med tiden, speciellt om de får ligga löst i besticklådan och nötas mot andra knivar. Det kan man motverka genom att förvara varje kniv som måste vara speciellt vass i eget fack, men knivarna slits också då de används så för eller senare blir det aktuellt att slipa dem.

Bernt Nordman, verksamhetsledare på Natur och Miljö, rekommenderar enkla vässningsapparater och slipstenar som finns till salu till överkomligt pris i husgerådsaffärer. Han använder mycket en apparat som består av två slipstenar som med hjälp av fjädrar pressas mot varandra med en liten vinkel. Då man för in kniven mellan slipstenarna och drar den fram och tillbaka slipas både sidor av eggen samtidigt med exakt samma vinkel hela vägen, vilket är viktigt för att kniven ska hållas välbalanserad.

På det här sättet undviker man att det uppstår en kant, ”slipskägg”, på den ena sidan av bettet, vilket sker om bettet slipas bara på en sida i taget.

– Slipningsverktyget passar alla köks-knivar med rak egg, men jag rekommenderar det särskilt för fileringsknivar och andra långa knivar med tunt stål, säger Nordman.

Ofta är det viktigt att knivseggen ska få en bestämd vinkel. Knivar av typ ”puukko” bör till exempel ha en slipvinkel på cirka 25 grader. Här kan man använda en specialställning där knivseggen spänns fast. Ställningen har en serie hål på olika avstånd från kniven. Varje brynsten är försedda med en metallstång som passar löst i hålen. Då man vässer för man brynstenen över bettet och låter metallstången löpa av och an genom ett av hålen. Det yttersta hålet ger den största slipvinkeln och det innersta den minsta.

Till den här utrustningen hör en serie brynstenar av olika grovlek. En tumregel är att först ta bort de största ojämnheterna med den grövsta brynstenen och sedan slipa med de mindre grovlekarna. Med en speciell brynsten i serien kan man slipa bett med sågtandning, såsom brödknivar.

Nordman påminner om att det vid all slipning är viktigt att använda olja eller någon annan vätska som dels fångar upp slipdammet och dels leder bort värmen som uppstår i metallen under slipningen. Det finns speciella slipoljor, men även vanlig matolja fungerar bra. 

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Ekonomiska intressen driver fortfarande förorening av vattnet i Östersjön

Ekonomiska intressen driver fortfarande förorening av vattnet i Östersjön

Ökad efterfrågan på miljörelaterade utbildningar

Ökad efterfrågan på miljörelaterade utbildningar

Dioxinhalterna har halverats under 2000-talet

Dioxinhalterna har halverats under 2000-talet