Ta ut det sista av vintern

av | 13 mars 2019

Vårvinterdagarna blir längre. Använd det tilltagande ljuset till naturupplevelser för stora och små! Syskonen Markus och Frida motiverar och inspirerar till turer ut i minusgraderna.

Kontakten till vinternaturen är en del av finländarnas identitet och barn är intuitivt villiga att vara ute. Det viktigaste är att någon öppnar dörren. 

– Vuxnas attityd är viktig, säger Frida Westerlund. Själv har jag fått jobba en del med min inställning till kölden.

För Markus Weckman, med bakgrund som vildmarks-guide, är vinterturernas vara eller icke-vara en irrelevant fråga:

– Vintern ger frihet på många sätt. Hälsoeffekterna av att röra sig och i skogen är en bra motvikt mot mörkret, stillasittandet och kylan. Mörkret gör också att eld och stjärnor blir väldigt speciella upplevelser. Dessutom gör kylan att du kan ha med dig nästan vilken mat som helst. Vintern är gourmetturernas tid på så vis.

Markus barn har bokstavligen varit ute hela sina liv.– Det är häftigt att se hur det har påverkat dem! säger Frida. När vi var ute tillsammans nu var de jätteivriga och ville inte alls komma bort från skogen. Jag hoppas kunna skapa en liknande attityd hemma hos oss.

Finns det särskilda krav inför en vintertur?

– Det är knepigt att hålla sig varm när man är ute längre, säger Markus. I synnerhet vid pauserna är det viktigt med varma kläder. Jag har oftast en större ryggsäck, också på dagstur, för att få med allt. 

Allt tar längre tid på vintern, vilket man måste planera för. Man vill inte ha bråttom ute. Samtidigt gäller det att hålla sig i rörelse hela tiden. På långtur fixar man det man ska när man slår läger och kryper in i sina sovsäckar. Under en dagstur kan en vuxens dunrock lätt användas för att svepa in ett par kyliga barn. Det är viktigt att tanka energi för att krafterna och humöret inte ska tryta. 

Vinterturer kan kräva en investering, är syskonen överens om. Det viktigaste plagget är skorna. De måste vara rejält stora, så att luft och tjocka sockor får plats. Ombyteshandskar ska också med. Byxorna ska kunna stängas nertill. Om inte behöver du så kallade gaiters, eller damasker, som hindrar snön från att komma in. 

– Ta inte av blöta och snöiga plagg om du inte har något att byta till, varnar Markus. När de fryser till is är du illa ute. 

Hurdana platser lönar det sig att besöka under vintern? 

– Det är klokt att börja lätt, säger Frida. Ta med en termos varm dryck och utforska terrängen nära dig. Själv besöker jag Hanikka naturområde här i Esbo rätt ofta. 

För mer äventyr rekommenderar Markus att besöka en myr eller en sjö. 

– Till exempel Kurjenrahka nationalpark nära Åbo är en fin upplevelse vintertid. Nu kan du ta dig fram överallt. Plötsligt är vidderna tillgängliga!

Markus och Frida på Instagram  

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Det nordiska järvbeståndet ligger risigt till

Det nordiska järvbeståndet ligger risigt till

Granbarkborren tog livet av trefalt fler granar i fjol

Granbarkborren tog livet av trefalt fler granar i fjol

Stenknäcken – en doldis bland våra fåglar

Stenknäcken – en doldis bland våra fåglar