På lördag cyklar cirka 150 naturvänner från Helsingfors till Hangö. Syftet med jippot är att fästa uppmärksamhet vid behovet av utökat skogsskydd.
Suomen Metsäs grundare Robert Ekblom bodde och arbetade i London när han deltog i ett cykelevenemang år 2019. Syftet med evenemanget var att samla in pengar till olika välgörenhetsorganisationer som hjälper cancerdrabbade barn. Cykelevenemanget gick av stapeln från London till Paris på en 360 kilometers sträcka, och varade i 27 timmar. När Ekblom flyttade tillbaka till Finland tänkte han länge på att han vill göra något liknande — då föddes idén om Suomen Metsä.
— Jag hade länge tänkt på att göra något likadant, men jag ville att slutresultatet skulle vara någonting som man faktiskt kan se, röra och njuta av. Vår natur och miljö är jätteviktig för oss finländare och vår kultur, säger Robert Ekblom.
Suomen Metsä är ett icke-vinstdrivande välgörenhetsinitiativ vars syfte är att köpa upp skogar och skydda dem.
— Varje cent som vi får går till att köpa och skydda skog, säger Ekblom.
Med hjälp av olika samarbetspartner samlar Suomen Metsä in donationer med ändamålet att köpa upp skog i södra Finland och grunda ett naturreservat i samarbete med Stiftelsen för Naturarvet. Målet är att köpa upp sammanhängande skogsområden för att skydda naturen och främja biodiversiteten.
För att väcka medvetenhet om sin verksamhet ordnar Suomen Metsä ett evenemang på lördag den 27 maj. Evenemanget går ut på att cykla från Helsingfors till Hangö. Cirka 250 personer antas delta i satsningen. Evenemanget är inspirerat från Ekbloms tidigare medverkan i cykelevenemanget i London.
— Idén var att vi gör en likadan cykeltur där man får se och vistas nära naturen. Vi gör ett “communityevent” där alla får delta, det kostar ingenting att delta och vi tar inget betalt för det här jobbet, säger Ekblom.
Starten på lördagsmorgonen sker vid Helsingfors Centrumbibliotek Ode. Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen håller ett tal innan starten. Gruppen med cyklister ledsagas av två bilar som kör framför och efter cyklisterna. En paus med musik utlovas på Pickala ABC och Fagervik café.
— Det är ett heldagsprojekt, och alla får ge järnet. Man kommer vara helt slut men man kommer känna att nu har man faktiskt gjort någonting för skogen, säger Sebastian Björkman, kreativ chef för Suomen Metsä.
Starten till Hangö sker redan halv nio på lördagsmorgonen och den beräknade ankomsttiden är åtta på kvällen i Hangö där alla cyklister tas emot vid Hangö Casino där de kan pusta ut efter den långa cykelfärden på 150 kilometer. Suomen Metsä ordnar en gratis transport av alla cyklar tillbaka till stan för dem som väljer att inte cykla tillbaka till Helsingfors efter den långa cykelfärden.
Varför valde ni att cykla till Hangö?
— Vi blev frågade förra veckan varför vi inte cyklar till exempel runt Helsingfors, men det hade varit lite för lätt. Vi ville göra något annorlunda. Alla tycks springa marathon, men det är inte ofta man kan säga att man har cyklat från Helsingfors till Hangö. Det är helt annorlunda, säger Ekblom.
Cykelevenemanget kommer att dokumenteras med hjälp av en drönare som flyger med under cykelturen. I evenemanget deltar även två fotografer som kommer att dokumentera cykelturen. En reporter från Yles Metsäradio kommer också att följa med hela dagen och delta i evenemanget. Tanken är att Suomen Metsä kommer att fortsätta ordna fler evenemang i framtiden för att ge synlighet till sin verksamhet.
— Det här är det första evenemanget som vi ordnar och sedan kommer vi eventuellt fortsätta med cykling eller så hittar vi på något helt annat, säger Björkman.
Ekblom betonar att syftet med cykelevenemanget är att göra någonting roligt för att väcka medvetenhet om skogsskydd.
— Det här är inte en protest på något sätt, det här ska vara någonting roligt för människor som letar efter en plattform där man kan främja skogsskydd. Vi vill satsa på ett evenemang som är inkluderande, säger han.
Suomen Metsä är för närvarande på jakt efter olika skogsområden som skulle kunna förvärvas och skyddas. Målsättningen är att köpa och skydda ett skogsområde inom tre månader. Stiftelsen för Naturarvet, som redan har skyddat över 4500 hektar skog, kommer att hjälpa Suomen Metsä hitta ett skogsområde i södra Finland där andelen skyddade skogar är lägst i hela landet. Målet med verksamheten är att värna om biodiversiteten och naturens mångfald.
— Det är viktigt att vi hittar rätt område i stället för att bara försöka köpa något så snabbt som möjligt, säger Ekblom.
När skogen är köpt och skyddad kommer den att namnges, sedan kommer Stiftelsen för Naturarvet att ta hand om skogen för Suomen Metsäs räkning. Tanken är att Stiftelsen för Naturarvet ska låta bygga en vandringsstig i en del av skogsområdet. Suomen Metsä siktar på att köpa upp fler skogsområden i takt med att de får fler donationer.
Suomen Metsä-teamet betonar hur viktigt det är att samarbeta för att nå gemensamma mål och för att kunna göra en betydelsefull förändring. De vill främja skogsskyddandet och visa åt andra att tröskeln kan vara låg för att göra en förändring för miljön på individnivå. Tanken med deras verksamhet är att samla ihop människor med ett ömsesidigt intresse för naturen och biodiversiteten, och de betonar även att deras verksamhet ska kännas som en sorts gemenskap.
— Det finns jättemycket människor som skulle vilja göra en större insats för att skydda skogarna och göra någonting som är viktigt för dem, men det är en hög tröskel att göra det ensam, säger Nicholas Lampenius, marknadsföringschef och medgrundare av Suomen Metsä.
Vad är er största drivkraft för skogsskyddsarbetet?
— Jag vill lämna den här planeten i ett bättre skick än den var när jag föddes. Naturen och miljön har alltid stått mig nära, säger Björkman
— Jag vill vara en del av en lösning som hjälper människor att ta hand om sin planet. Du behöver inte alltid vänta på att staten, företagen eller organisationer gör någonting. En enskild människa kan också göra en insats. Att skydda skog är någonting som vi alla kan njuta av, säger Ekblom.
— Jag vill kunna inspirera andra till miljögärningar. Jag har en stor del av min barndom vistats mycket Vesilax på landet där det finns mycket urskogar. Därifrån hämtar jag min inspiration. När Robert sålde in idén att vi kan göra det här köpte jag det hela genast, säger Lampenius.
— Suomen Metsä vill fungera som ett föredöme. Det är lättare att åstadkomma miljögärningar genom att samarbeta. Vi vill inspirera andra till motsvarande satsningar, säger Björkman.
Foto: Sebastian Björkman (längst till vänster), Robert Ekblom och Nicholas Lampenius på Suomen Metsä vill engagera alla naturvänner att donera pengar för att utöka skogsskyddet. Foto: Mikael Sjövall