De norra delarna av Östersjön och Finska viken plågas fortfarande av syrebrist. Det visar mätningar som Finlands miljöcentral har gjort under sensommaren.
Enligt havsforskningsfartyg Arandas mätningar är syresituationen dålig i synnerhet i djupvattnet i Finska vikens öppna havsområden där mängden fosfatfosfor är hög. Havsbottnen är i allmänhet döda på djup över 60 meter, skriver miljöcentralen i ett pressmeddelande.
Havsbottnen bedöms vara döda när syret har tagit slut och de syreberoende bottenlevande djuren och fiskarna har försvunnit från området. Forskarna konstaterar att den senaste saltvattenpulsen i fjol inte var tillräcklig för att förbättra syresituationen i huvudbassängens djupvatten.
Övergödningen i kustvattnen i södra Finland är enligt miljöcentralens klassificering på en måttlig eller otillfredsställande nivå.
Fartygen Aranda och Hessu besökte på uppdrag av Finlands miljöcentral Finska viken, Skärgårdshavet, Bottniska viken och de norra delarna av Östersjöns huvudbassäng under sensommaren.
Forskarna samlade närings- och syreprover och information om algtoxiner, förändringar i bottenfaunan och planktonsamhällen och analyserade klimatförändringens effekter på den marina miljön. Sensommarens observationer används bland annat av Östersjökommissionen för att bedöma övergödningens effekter.
Blågröna alger eller cyanobakterier förekom i hela Finska viken, även om inga egentliga algblomningar observerades i öppna havet under resan i augusti. Öronmaneter observerades särskilt i den västra delen av Finska viken.
Inga betydande förändringar observerades i syre- och näringssituationen i Bottenhavets djupvatten. Syrehalterna i djupvattnet har minskat, men är fortfarande på en relativt god nivå, uppger miljöcentralen. Fosforhalterna har trots det ökat både i Bottenhavet och Bottenviken under 2000-talet.
Syresituationen i bottenvattnet i Skärgårdshavet var måttlig och halterna av löst fosfor var högre än långtidsgenomsnittet för årstiden.
Eutrofieringsnivån har förblivit densamma på de flesta områden och indikatorer sedan 1990-talet, visar Finlands miljöcentrals mätningar.