Stora mängder metan från Nord Stream-läckan kvar i vattnet

av | 26.07.24

I en ny studie vid Göteborgs universitet uppskattas mängden upplöst metan i Östersjön vara mellan 10 000 och 50 000 ton.

Göteborgs universitets forskningsfartyg Skagerak användes för expeditionen till metanläckan. Foto: Göteborgs universitet.

Upp till 50 000 ton metan kan ha löst upp sig i vattnet efter Nord Stream-gasläckan. Vad det kan ha för konsekvenser för det marina livet är ännu oklart.

Hösten 2022 exploderade delar av gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön, utanför Bornholm. Ledningarna ligger längs sjöbottnen och transporterar fossil gas mellan Ryssland och Tyskland. Den 26 september upptäcktes fyra läckor på ledningarna, vilka släppte ut enorma mängder metan, som är en potent växthusgas. Enligt företaget själva ska ledningarna ha innehållit cirka 778 miljoner kubikmeter metangas, ungefär motsvarande den mängd klimatutsläpp Sverige har under ett år. Utsläppen skedde i Sveriges och Danmarks ekonomiska zon och adderade 5,8 miljoner ton koldioxidekvivalenter till Sveriges utsläpp 2022, enligt uträkningar från Naturvårdsverket.

Metanet transporterades i bubblor till ytan och upp i atmosfären i ännu cirka 7 dagar efter explosionerna, men stora mängder har upptagits av omkringliggande vatten. En ny studie från Göteborgs universitet, publicerad i Scientific report, uppskattar att mellan 10 000 och 50 000 ton har löst upp sig i Östersjön.

Metan finns också naturligt i vårt hav, men forskarna har lyckats isolera förekomsten av metan från just Nord Stream.

”Tack vare det faktum att metanet från gasledningen har en annan isotopisk uppbyggnad än den som tränger upp från bottensedimentet,” säger huvudförfattare Katarina Abrahamsson i ett pressmeddelande.

Hon lyckades ta sig ut till platsen med en grupp forskare redan en vecka efter händelsen och hittade metanhalter cirka 1000 gånger högre än vad som naturligt förekommer.

I en ny studie vid Göteborgs universitet uppskattas mängden upplöst metan i Östersjön vara mellan 10 000 och 50 000 ton.


Katarina Abrahamsson säger att man ännu forskar kring konsekvenserna av utsläppet. Foto: Göteborgs universitet.

Gasen tas till vissa delar hand om av bakterier och författarna till studien konstaterar att de höga koncentrationerna kan leda till att vissa bakterier ökar i antal och att det kan påverka det mikroba nätverket. Upplöst metan kan oxideras till koldioxid i vattnet, vilket skulle påverka också pH-värdet i området. Men de exakta konsekvenserna för marint liv är ännu oklara.

”Expeditionen inkluderade också forskare som tog plankton-prover i området, analyserna är ännu inte färdiga”, säger Abrahamsson.
Naturgas är i höga koncentrationer giftigt för fiskar och det fanns vid tidpunkten för utsläppet farhågor för Östersjötorsken som finns i området.

”Det har gjorts studier på vad som händer vid stora utsläpp i havet i samband med gas- och oljeutvinning. Det som är studerat är påverkan på fisk. Bolagen är väldigt snabba på att stänga av ledningar som springer läck för att täta och denna typ av stora läckor är mycket ovanliga och effekterna är därför svåra att förutsäga. Det här utsläppet är antagligen dåliga nyheter för Östersjön som är ett känsligt ekosystem”, sade Thomas Dahlgren vid Göteborgs universitet hösten 2022.

Svenska myndigheter inledde förundersökning om grovt sabotage efter läckan. Men i februari i år lade åklagarmyndigheten ned ärendet. Även Danmark har lagt ner sina utredningar, men de konstaterade att gasledningarna blev saboterade.

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

NTM-centralen upptäckte ny musselmassaker

NTM-centralen upptäckte ny musselmassaker

Lagring av data släpper ut mer koldioxid än flygindustrin

Lagring av data släpper ut mer koldioxid än flygindustrin

Stort mörkertal kring miljöbrottslighet – polisen gör storsatsning på utbildning

Stort mörkertal kring miljöbrottslighet – polisen gör storsatsning på utbildning