Reningsverk av trä fungerar

av | 11.10.22

Undersökningar som Finlands miljöcentral SYKE låtit utföra visar att trämaterial, såsom stockar nedsänkta i ett dike, fungerar som ett reningsverk och kan ta upp 30–50 procent av fosforn i vattnet. Reningen är en följd av att det börjar växa bakterier, svampmycel och alger på träytorna under vattnet. I den här miljön etablerar sig snabbt mängder av ryggradslösa djur. Den rika biologiska mångfalden bidrar till att organiskt kol och andra näringspartiklar effektivare upptas ur vattnet.

Ledande forskare Kar-Matti Vuori vid SYKE berättar att den biologiska reningseffekten hållits på en hög nivå i sex år i skogsdiken och att mängden bottendjur och deras artrikedom ökat mångfalt.

Trä nedsänkt i vatten är känt att kunna bevaras länge, till och med i hundratals år. Det gör att trämaterialet fungerar som en effektiv kolsänka. Dess storlek beräknades inom det aktuella projektet.

– Enligt beräkningarna motsvarar 40 fyra meter långa och 7 centimeter grova stockar nedsänkta i vatten det totala utsläppen som en flygresa Helsingfors–Rom ger upphov till, säger Kari-Matti Vuori.

Inom projektet gjordes också en litteratursammanställning av vad man vet om effekterna av ämnen som frigörs i vatten från trämaterial. Enligt denna riskbedömning är det osannolikt att mindre mängder trä i vatten skulle ha skadliga effekter i form av syrebrist eller försurning i vattenmiljön.

Foto: SYKE

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Ett totalt transtillstånd på Hangö teaterträff

Ett totalt transtillstånd på Hangö teaterträff

Camilla Sederholm lämnar Natur och Miljö

Camilla Sederholm lämnar Natur och Miljö

Stigande havsnivåer hotar strandängar

Stigande havsnivåer hotar strandängar

Vi hittade inga relaterade artiklar.