Enligt mätningar som Helsingforsregionens miljötjänster HRM låtit göra steg halterna av kväveoxid under 2022 jämförts med 2020-2021 speciellt på de livligt trafikerade gatorna i Helsingfors.
– Till exempel vid Backasgatan steg avgashalterna med en knapp tiondel från år 2021, berättar Saija Korhonen, luftvårdssakunnig vid HRM.
Under samma tid ökade trafikmängden på Backasgatan med nästan en tiondel enligt mätningar som Helsingfors stad utfört. Det här har ett samband med att trafikmängderna generellt minskade under corona-epidemin och ökade igen efter epidemin.
På lång sikt har trafikens avgasutsläpp minskat i takt med att bilparken förnyats och elektrifierats.
En annan typ av luftförorening som HRM följt med är sot som härstammar från trafiken och framförallt från vedeldning i småhus.
– Utsläppen från vedeldning försämrade luftkvaliteten i småhusområden speciellt på vintern. HRM uppmätte förhöjda halter av små partiklar och sot särskilt under veckoslutskvällar, säger Korhonen.
Små partiklar är speciellt hälsovådliga eftersom de tränger djupt ner i lungorna. Särskilt känsliga är små barn, åldringar och personer som lider av sjukdomar i andningsorganen och hjärtat.
Avgaser från trafiken förhöjde halterna av sot under hela året, speciellt i rusningstid under vardagar.
Vid vedeldningen bildas också karcinogena PAH-föreningar, såsom benzo(a)pyren. Trafikens andel av utsläppen av benzo(a)pyren är mycket liten.
– Våra mätningar visade att halterna av hälsovådlig benzo(a)pyren steg markant under kalla vinterdagar i småhusområden, där man eldade mycket ved, säger Korhonen.
På lång sikt har man ändå kunnat skönja en liten nedgång i benzo(a)pyrenhalterna i småhusområden i huvudstadsregionen och i övriga Nyland.
Var och en kan bidra till minskade utsläpp vid vedeldning genom att välja en ny och modern eldstad. Vädret inverkar mycket på hur mycket ved som eldas och hur utsläppen blandas i luften. Under kalla vintrar bränns mycket ved och då blir utsläppen lätt svävande på låg höjd i luften som man andas in.