Mindre fiskekvoter rekommenderas för Östersjön 

av | 26.06.23

Internationella havsforskningsrådet (ICES) rekommenderar att lax inte ska fiskas i Östersjöns huvudbassäng och havsområdena i Bottniska viken år 2024. Detta uppger Naturresursinstitutet Luke i ett pressmeddelande. 

Ices menar att lax skulle kunna fiskas i Bottenviken om EU Rådet tillåter regional fiskereglering. Laxfiskekvoten i Finska viken är ungefär densamma som tidigare år. 

─ Till skillnad från den tidigare rådgivningen rekommenderas nu att även laxfisket förutom i huvudbassängen upphör även i Bottenhavet. Förbudet skulle gälla både yrkes- och fritidsfiske, säger specialistforskare Atso Romakkaniemi vid naturresursinstitutet (Luke). 

Fiskeförbudsrekommendationen beror på det svaga tillståndet hos de naturliga laxbestånden i de baltiska länderna och laxbestånden i älven Ljungan. Det var en sjukdomsepidemi som drabbade Ljungan-laxen från 2016 till 2020, som ledde till att antalet yngel har varit litet. Ljunganlaxen kan fiskas i Skärgårdshavet, Åland och Bottenhavet. 

Kvotrekommendationen för strömming i Östersjön sänktes på grund av att beståndens lekbiomassa har minskat. Lekbiomassan för strömmingsbeståndet i Bottenviken uppskattades ligga nära det kritiska tröskelvärdet.  

Lekbiomassan för strömmingsbeståndet i Östersjöns huvudbassäng, som inkluderar strömming i Finska viken, uppskattades av den nya beräkningsmodellen ligga under det kritiska tröskelvärdet 

Fiskekvotrekommendationen för vassbuk i Östersjön minskades också. Beståndets lekbiomassa har minskat, men är fortfarande högre än nivån för hållbar avkastning.

För det östra torskbeståndet i Östersjön rekommenderar Ices fullständigt fiskestopp. För det västra torskbeståndet rekommenderas en mycket liten kvot på grund av att bestånden är små. 

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Tumlaren äter allt från bläckfisk till torsk

Tumlaren äter allt från bläckfisk till torsk

Camilla Sederholm lämnar Natur och Miljö

Camilla Sederholm lämnar Natur och Miljö

Stigande havsnivåer hotar strandängar

Stigande havsnivåer hotar strandängar

Vi hittade inga relaterade artiklar.