Kontinuitetsskogsbruk innebär att sköta skogen utan kalavverkningar så att den alltid är trädbevuxen. Avverkningar sker endast i liten skala då och då. Då kalhyggen inte förekommer gynnas speciellt arter som trivs i tätare och skuggig skog. Mjukare skogsbruksmetoder gynnar också vattenkvaliteten i närliggande sjöar och vattendrag. Bland annat det här framgår av en rapport publicerad av Finlands naturpanel.
Rapporten lyfter också fram att den ekonomiska avkastningen vid kontinuitetsskogsbruk kan vara minst lika god som vid det konventionella skogsbruket där kalavverkningar ingår. Detta trots att avverkningsvolymerna vid kontinuitetsskogsbruk ofta är större. En orsak är att vid kontinuitetsskogsbruk utnyttjas skogens förmåga att förnyas naturligt, medan man inom konventionellt skogsbruk har betydande kostnader för skogsplantering och andra förnyelseåtgärder.
– Skogsvård som strävar efter så stor virkesproduktion som möjligt kan vara gynnsamt för träråvaruköpare, men en sådan strävan är inte nödvändigtvis den ekonomiskt mest lönsamma för den som säljer skog eller för nationalekonomin, säger Janne Kotiaho, ordförande för naturpanelen.
Rekreation i skogsmark gynnas i skogar utan kalavverkade ytor. Enligt Kotiaho skulle det löna sig att bedriva enbart kontinuitetsskogsbruk i stadsskogar och andra skogar som är i rekreationsbruk.
Av de avverkningar som anmäls till myndigheterna är det nu mindre än fem procent som sker enligt kontinuitetsskogsbrukets principer. Naturpanelen framhåller att skogsrådgivningen måste omfatta tillräcklig information om kontinuitetsskogsbruket för att skogsägare på likvärdiga grunder ska kunna välja mellan detta och kalhyggesinriktat skogsbruk.