Gör rent utan kemikalier

av | 11 september 2018

Med enkla medel går det att minimera städandets negativa effekter på miljö och hälsa. Man kommer långt med biologiskt nedbrytbara rengöringsmedel och mikrofiberdukar.

Ett hushålls städskrubb innehåller ofta ett antal olika rengöringsmedel, som var och en är avsedd för rengöring och luktbekämpning på olika platser, såsom WC, kök, golv, fönster, spis, bildskärmar och möbler och luktbekämpning. De flesta konventionella ren-göringsmedlen är oljebaserade och innehåller mängder av kemikalier som är skadliga och för miljön. När du städar med konventionella tvättmedel sköljs kemikalierna ner i avloppet tillsammans med smutsen och hamnar i reningsverken. Här passerar en del kemikalier opåverkade ut i våra vattendrag. Detta är ett problem dels för att kemikalierna påverkar vattenkvaliteten, växter och djur i sjöar och hav. I värsta fall återfinns de också i vårt dricksvatten.   

Feja Ab är ett åländskt företag som varit verksamt i städbranschen sedan 1983. 
– Redan då var företagets miljöpolicy en viktig del av företagets anda, berättar företagets grundare Kyösti ”Ky” Saine
Idag har Feja kommit långt i sitt miljöarbete och använder sig av många tekniker för att minimera både påverkan på miljön och kundernas och personalens hälsa. En sådan teknik är rengöring med hjälp av ett partikelfritt, så kallat ultrarent vatten. Det framställs av vanligt kranvatten, som filtreras och avjoniseras i ett hartsgranulatfilter. Resultatet är ett extremt rent vatten utan kalk, klor, salter, mineraler, tungmetaller och andra föroreningar. 
– Metoden har använts länge för att tvätta fönstren på skyskrapor dit maskiner inte når. Vattnet behöver bara spolas på ytorna som blir rena utan några som helst ränder, berättar Ky. 
Städning med denna teknik innebär en minskad miljöpåverkan eftersom den är kemikaliefri och inte kräver några tvättmedel. Användaren exponeras dessutom inte för några gifter vid inandning och kontakt med huden. Just nu är detta en lösning för företag som vill bli mer miljösmarta och kemikaliefria. Metoden utvecklas som bäst för att även kunna användas av enskilda hushåll.   

Mikrofiberdukar fångar upp smuts, bakterier och dammpartiklar genom statisk elektricitet när de är torra. Då de är fuktiga suger de istället upp smuts tack vare fibrernas uppbyggnad. Foto: Maéva Hachem.
  • Detta behöver du i din städskrubb:
  • Dammsugare med liten borste
  • En mikrofiberduk
  • En mikrofibermopp
  • Ett biologiskt tvättmedel

Du kan själv skona miljön och våra vattendrag från skadliga ämnen genom att byta ut konventionella rengöringsmedel mot biologiska medel, Ky förklarar att biologiska medel är att föredra då de är gjorda av naturliga bakterieodlingar. Ett biologiskt medel innehåller bakterier som löser upp smutsen och lämnar en neutral lukt efter sig. 
– Man klarar sig långt på mikrofiberdukar och ett enda biologiskt rengöringsmedel. Man behöver inte använda andra kemikalier till städningen av hushållet. Det är inte heller nödvändigt att använda sig av olika rengöringsmedel för olika delar av hushållet utan ett enda medel kan användas till att rengöra alla ytor, menar Ky. 
Biologiska rengöringsmedel är generellt något dyrare än konventionella medel, men med de biologiska medlen klarar man sig med en lägre dosering och de räcker därför längre än konventionella medel. Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna eftersom det inte blir renare med extra mycket medel. Det kan snarare bli rester och fläckar av överflödigt medel istället. Detsamma gäller tvätt av kläder. 
– Det är viktigt att dosera efter smutsighetsgrad. Ofta använder vi för mycket medel trots att kläderna inte är så smutsiga. Vi har även tendens att tvätta för ofta. Viktigt är att tvätta lagom, med ett miljömärkt tvättmedel (se till exempel joutsenmerkki.fi) och dosering anpassad efter smutsighetsgrad.
Att dammsuga ytor innan de torkas är också att föredra. Dammet som fångas upp av golvtrasor och liknande åker ner i avloppen när trasan vrids ur och belastar våra vattendrag i onödan. Istället tipsar Ky om att dammsuga med hjälp av en liten borste så att det värsta dammet samlas i dammsugarpåsen. På så sätt samlas dammet på ett ställe och kan sorteras på rätt ställe istället för att sköljas ner i avloppen. 


Ultrarent vatten

Det ultrarena vattnet fungerar (sannolikt) så att de elektriskt polära vattenmolekylerna, som normalt sitter bundna till polära salter och joner, istället snabbt kan bindas till salter i smutsen. Vattnet bryter därmed bindningarna mellan smuts och underlag och fungerar således som ett lösningsmedel. 
Intressant nog tar det ultrarena vattnet också kol på bakterier och andra mikroorganismer. Deras celler suger snabbt i sig de fria vattenmolekylerna på grund av osmosfenomenet. Det leder till att cellerna sprängs och dör. Det ultrarena vattnet har studerats närmare bland annat vid Linköpings universitet.

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Ekonomiska intressen driver fortfarande förorening av vattnet i Östersjön

Ekonomiska intressen driver fortfarande förorening av vattnet i Östersjön

Ökad efterfrågan på miljörelaterade utbildningar

Ökad efterfrågan på miljörelaterade utbildningar

Dioxinhalterna har halverats under 2000-talet

Dioxinhalterna har halverats under 2000-talet