Det har varit en ovanligt snöfattig vinter i de södra och mellersta delarna av Lappland i år. I till exempel Sodankylä är snötäcket för närvarande endast 20 centimeter tjockt, vilket är 10–15 centimeter mindre än normalt den här tiden på året. I fjol uppmättes snödjup på upp till en halv meter i samma område, uppger Meteorologiska institutet.
Enligt institutet är det framför allt den knappa nederbörden i november och december, naturliga variationer i väderleken och klimatförändringen som bidrar till snöbristen i år.
Vid väderstationen på Kemijärvis flygplats uppmättes i tisdags endast ett 5 centimeter tjockt snötäcke, vilket är mycket exceptionellt. Enligt Meteorologiska institutet är den här typen av snöbrist i december sällsynt. Lika snöfattiga vintrar upprepas i genomsnitt med 30 års intervaller. Till exempel 1989 uppmättes ett snödjup på 5 centimeter vid samma tid på året i Pello i västra Lappland.
I de norra delarna av Lappland, i Enare och Utsjoki i Sápmi är snösituationen däremot närmare genomsnittet.
Det har varit ovanligt varmt i norra Finland i höstas. En stor del av nederbörden kom därför som vatten i november. Snöbristen har negativa följder för turismen, naturen och ortsbefolkningen. Många skidcentra i Lappland har varit tvungna att förlita sig på konstgjord snö för att klara sig.
Lappland värms upp på grund av klimatförändringen i ett mycket snabbare tempo än övriga Finland, skriver meteorologen Petteri Pyykkö i sin blogg. Uppvärmningen syns i form av allt längre varma perioder under senhösten då snön uteblir.
Enligt Arktiska centret vid Lapplands universitet värms den arktiska regionen åtminstone tre gånger snabbare än det globala genomsnittet. De drastiska variationerna i väderleken, den regniga senhösten och bristen på snö talat sitt tydliga språk, anser Meteorologiska institutet.