Kritiskt läge för laxbeståndet i Tana älv

av | 29.11.24

Laxbestånden i Tana älv står inför en kollaps. Foto: Wikimedia Commons / Hans-Petter Fjeld

Laxbestånden i Tana älv står inför en kollaps. Foto: Wikimedia Commons / Hans-Petter Fjeld

Laxbeståndet i Tana älv fortsätter att minska drastiskt, trots fyra år av fiskeförbud, rapporterar Naturresursinstitutet. Nedgången antas bero på klimatförändringen och ett försvagat laxbestånd i Norra ishavet.

Naturresursinstitutet har inventerat laxbeståndet i Tana älv en längre tid. I år registrerades ett historiskt lågt antal leklaxar. Via ekolodningsplatsen i Tana älvs huvudfåra passerade endast 8 500 laxar i somras. Det här innebär att antalet leklaxar har minskat med nästan 60 procent i jämförelse med de tre föregående åren.

Endast 500 laxar simmade upp i Utsjoki, som är älvens största biflöde på den finska sidan av gränsen mellan Norge och Finland. Det är endast cirka 16 procent av långtidsmedeltalet, skriver Naturresursinstitutet i ett pressmeddelande.

Den kraftiga nedgången i antalet leklaxar syntes också i dykinventeringar i Tana älvs mindre biflöden under hösten. Lekbestånden var mycket små och i det minsta biflödet som omfattas av inventeringarna sågs endast sex lekande honlaxar.

”Trots förbudet mot laxfiske är trenden för laxbestånden i Tana älv mycket oroväckande”, säger forskaren Panu Orell vid Naturresursinstitutet.

Laxbestånden i Tana älv har minskat stadigt de senaste sex åren. Forskarna befarar att nedgången beror på en ökande tidig dödlighet under den tid som laxen tillbringar i havet.  Allt färre smolt som simmat ut i havet återvänder till Tana älv som vuxna leklaxar.

Enligt Naturresursinstitutet kan utvecklingen ha ett samband med den globala uppvärmningen och de snabba förändringarna i förhållandena i havet som inte gynnar laxen. De nya förhållandena har i stället gynnat den invasiva puckellaxen.

”Laxbeståndens status har förutom i Tana älv försämrats också i flera av laxälvarna i norska Finnmarken”, säger forskningsprofessor Jaakko Erkinaro vid Naturresursinstitutet.

Prognosen för laxsäsongen nästa år är likaså mycket dålig, eftersom antalet smålaxar som har tillbringat ett år i havet, är exceptionellt lågt i år.

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Silltruten och vindkraften på kollisionskurs

Silltruten och vindkraften på kollisionskurs

Saimenvikaren är äldre än själva Saimen

Saimenvikaren är äldre än själva Saimen

Makaonfjärilen trivs vid våtmarker

Makaonfjärilen trivs vid våtmarker

Vi hittade inga relaterade artiklar.