Sverige, Finland och Estland trappar upp ett internationellt samarbete för att restaurera 69 vattendrag. Syftet med projektet är att värna om den rödlistade flodpärlmusslans livsmiljöer, uppger Havs- och vattenmyndigheten i Sverige.
Projektet, som heter Life Revives, siktar på att restaurera 36 vattendrag i norra Sverige, 32 i norra och västra Finland och ett vattendrag i Estland. Det gränsöverskridande projektet förväntas pågå till och med 2027.
“Konkret handlar det om att riva vandringshinder, plugga igen diken, restaurera skador från flottledsrensningar och infektera fisk med mussellarver för att sedan återföra fiskarna i vattendrag”, säger Erik Årnfelt, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten.
Flodpärlmusslan behöver klart, syrerikt, näringsfattigt vatten med stabila pH-värden för att överleva. För att flodpärlmusslan ska kunna fortplanta sig behövs därtill ett reproducerande bestånd av lax eller öring.
Musslan har ett utvecklingsstadium där de som millimeterlånga larver hakar sig fast som parasiter på fiskarnas gälar. Efter 9 till 11 månader har larven utvecklats till en liten mussla som släpper taget om fisken, faller till botten och gräver ned sig i flodbottnen. Endast en av hundra miljoner larver omvandlas till en mussla, skriver HaV på sin webbsida.
Patrik Olofsson, som är engagerad i Life Revives-projektet, berättar att man redan har kommit igång med att infektera laxar och öringar med flodpärlmussellarver.
“Det tar ju väldigt lång tid, åratal, innan man kan se resultat, men vi hoppas förstås på att ett antal fiskar nu bär på små mussellarver”, säger han.
Utöver att man infekterat laxar och öringar med larver har projektarbetarna även hunnit restaurera en stor del av de vattendrag som berörs av projektet.
“Vi har satt ut sedimentfällor, så kallade deflektorer, av trä på flera håll. Det är ett nytt sätt att göra vattnet mindre grumligt. Vi har också undersökt kemin i flera vattendrag och startat restaureringsarbete i Klubbälven i Piteå”, säger Olofsson.
Foto: Den rödlistade flodpärlmusslans livsmiljöer ska räddas i ett internationellt projekts som berör Finland, Sverige och Estland. / Joel Berglund / Wikimedia Commons