Ett lite annorlunda sätt att utfordra fåglarna under vintern är att göra maten själv av enkla ingredienser. Då kan man också servera den på olika sätt.
Vid Kvarkens naturskola brukar barnen få tillverka sin egen fågelmat och sedan hänga ut den i lämpliga portioner åt fåglarna. Maten går att göra utomhus på ett stormkök eller inomhus på köksspisen i en lite sämre kastrull. Blandningen behöver inte hettas upp mer än att fettet smälter.
Här får du Kvarkens naturskolas recept till fåglarnas energirika och omtyckta dundergröt.
Dundergröt
OBS! Använd inte sådana gryn som sväller mycket vid tillagning, t.ex. risgryn, korngryn etc. Var också sparsam med linfrön.
Du behöver
- stormkök
- kastrull och klubba för att krossa nötter
- bunke och slev
Basingredienser, ett recept på ca 2 liter
- munkfett eller kokosfett 500 gram
- havregryn ca 3 deciliter
- jordnötter, osaltade ca 2 deciliter
- skalade solrosfön ca 2 deciliter(margarin 100 gram)
Ingredienser som också går bra
- vetekli
- linfrön
- hasselnötter
- fågelfröblandningar
- russin
- hirs
- ryps
- mandel
- frön och nötter som innehåller mycket energi
- Obs! max en deciliter sammanlagt av dessa!
Så här gör du
- Hacka sönder nötterna i mindre bitar. Mixa havregrynen så att det liknar grovmalet mjöl. Mixa solrosfröna en kort stund så att de också blir i mindre bitar.
- Smält fettet på svag värme.
- Blanda i nötterna, havregrynen, solrosfröna och de andra ingredienserna.
- Låt blandningen stelna något och rör i rumsvarmt margarin, vilket gör blandningen mjukare och lättare att anpassa i kruka, tom mjölkburk, petflaska, delad kokosnöt eller annan behållare.
- Låt stelna och häng upp den färdiga ”dundergröten”.