Svensk licensjakt hotar 75 vargar

av | 5 januari 2023

De svenska myndigheterna har gett grönt ljus för så kallad licensjakt på varg. Jakten inleddes i tisdags och pågår som längst till och med den 15 februari.  

Jakten får bedrivas i Dalarnas län, Gävleborgs län, Värmlands län, Västmanlands län och Örebro län. Sammanlagt 75 vargar i de fem länen får skjutas, enligt de beslut som de lokala länsstyrelserna har fattat, uppger nyhetsbyrån TT.

Den senaste inventeringen av den svenska vargstammen visade att det finns cirka 460 vargar i Sverige. Vargjakten berör alltså över 16 procent av den totala vargstammen. Årets jaktkvot är dubbelt så stor som i fjol.

De svenska miljöorganisationerna har kritiserat jakten i skarpa ordalag. ”Beslutet om licensjakten bryter mot EU:s art- och habitatdirektiv. Det kan resultera i böter i mångmiljonklassen”, skriver Naturskyddsföreningen på sin webbsida.

Vargen är rödlistad i Sverige. Enligt Naturskyddsföreningen kan det ha allvarliga konsekvenser att upp till 75 vargar nu hotar att stryka med i årets licensjakt.

”När Artdata­banken skärpte vargens status till starkt hotad för två år sedan, var det just för att vargstammen minskat”, skriver föreningen i ett uttalande.

WWF Sverige kritiserar likaså myndigheternas beslut att tillåta licensjakten på varg.

”Många vargar är inavlade och den höga jaktkvoten innebär en risk för populationen”, skriver WWF Sverige i ett uttalande.

”Varg och andra rovdjur har viktiga roller i naturen. Rovdjur är viktiga för ekosystemen och den biologiska mångfalden, bland annat genom att reglera hur bytesdjuren rör sig och äter, säger WWF Sveriges rovdjursexpert Benny Gäfvert.

Foto: Niko Pekonen / Vastavalo

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Nu görs ny inventering av Östersjötumlaren – andra någonsin

Nu görs ny inventering av Östersjötumlaren – andra någonsin

Minskade utsläpp från sjöfarten blev oplanerad klimatmanipulering

Minskade utsläpp från sjöfarten blev oplanerad klimatmanipulering

Flera vanliga fågelarter i Finland minskar – några ökar

Flera vanliga fågelarter i Finland minskar – några ökar