Saimenvikare omplacerades för att trygga mångfalden

av | 7 juni 2023

Två saimenvikare har omplacerats.

Två vuxna saimenvikare har omplacerats i slutet av maj, uppger Forststyrelsen i ett pressmeddelande. Honan Amalia förflyttades från Pihlajavesi till Kolovesi medan hanen Tuukka förflyttades från Pihlajavesi till Södra Saimen.  

Målet med omplaceringen av saimenvikarna är att upprätthålla den genetiska mångfalden inom den återstående populationen. Forskarna vill på detta sätt också förhindra en försvagning av vikarbestånden.  

“Förflyttningen tog enbart några timmar. Veterinären såg hela tiden efter saimenvikarnas välbefinnande. Båda saimenvikarna tog flytten väldigt lugnt”, säger WWF:s regionchef Ismo Marttinen.

Enligt forskarna är den genetiska mångfalden inom saimenvikarpopulationen mycket snäv. Beståndet består för närvarande av endast 440 saimenvikare. Beståndet är uppdelat i delbestånd och i Kolovesi utgör den minskade mängden fertila honor ett problem. 

“Amalia kommer förhoppningsvis att stärka antalet födande honor i Kolovesi och Tuukka kommer att ta med sig nya gener till Södra Saimen”, säger Miina Auttila, naturvårdsexpert på Forststyrelsen. 

Den långsiktiga effekten av omplaceringen kan ta tid.

”De positiva effekterna av omplaceringarna kommer förhoppningsvis att synas hos kommande saimenvikargenerationer, om de migrerande saimenvikarna stannar i sina nya livsmiljöer och hittar sina nya partner där”, tillägger Auttila.

Efter förflyttningen flyttade saimenvikarna cirka tio kilometer från de platser där de placerades, men inom ett par veckor verkar båda redan ha etablerat sig inom ett begränsat område. 

”Amalia har hittat sin viloplats i en skyddad vik i Kolovesi, Tuukka brukar fiska nära en stor ås i södra Saimen. Saimenvikarna har redan dykt på 30 meters djup, så fisketurer har uppenbarligen redan gjorts i nya vatten”, säger forskaren Marja Niemi på Östra Finlands universitet. 

De förflyttade saimenvikarna ska iakttas på olika sätt. Forskarna följer bland annat med deras rörelser via en liten satellitsändare som har placerats på vikarnas ryggpäls. Spårningen av saimenvikarna inbegriper också dna-prover.

Foto: Målet med förflyttningen av saimenvikare är att upprätthålla den ursprungliga mångfalden av den återstående populationen

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Rederierna i Finland vill förbjuda utsläpp från skrubbrar

Rederierna i Finland vill förbjuda utsläpp från skrubbrar

Kommunernas klimatutsläpp fortsätter att sjunka

Kommunernas klimatutsläpp fortsätter att sjunka

Jakten på havsörn får fortsätta på Åland – trots kritik

Jakten på havsörn får fortsätta på Åland – trots kritik