I en brett upplagd studie, som omfattade hela Europa, undersöktes för mänskan och djur skadliga urdjurs, bakteriers och virus förekomster under olika klimatförhållande. Totalt samlades data in om sammanlagt 75 patogener hos nästan 400 fågelarter och 40 fladdermusarter, meddelar Helsingfors universitet.
– Allmänt kan man säga att patogena bakteriers förekomst var mer sannolik på varma och torra områden. Patogena virus var däremot vanligare i ett fuktigt klimat, säger Yanji Xu, forskare som ledde studien vid Naturhistoriska centralmuseet (Luomus) vid Helsingfors universitet.
– Temperaturen hade en positiv koppling till fågelinfluensaviruset, urdjuret som förorsakar malaria och bakterierna som förorsakar klamydia, salmonella, Q-feber och pricksjuka hos fåglar och fladdermöss, säger Arto Pulliainen vid Åbo universitets institution för biomedicin.
Regnmängden hade både positiva och negativa kopplingar till förekomsten av patogener. Med ökande regnmängder växte sannolikheten för förekomst av Usutu-, Sindbis och fågelinfluensavirus samt för salmonellabakterier. Usutu- och Sindbisviruset sprids genom myggor och kan gynnas av regn som ger upphov till fler vattensamlingar där myggor kan föröka sig.
Undersökningen, som omfattar över 700 tidigare publicerade studier och nästan en halv miljon observationer, stöder uppfattningen att klimatförändringen kan förändra risken att insjukna i infektionssjukdomar.
Fåglarnas utbredningsområden har tidigare vistas förskjutas norrut med en hastighet på en kilometer per år på grund av klimatförändringen.
– Det är möjligt att exempelvis patogener som gynnas av värme blir vanligare i norra Europa då klimatet blir varmare, säger överintendent Aleksi Lehikoinen vid Luomus.
Bild: Koltrasten har ofta fästingar och en liten del av fåglarna kan bära på borrelios. Foto Magnus Östman