Östersjön plågas av arsenik

av | 09.05.22

En stor del av fiskbestånden i Östersjön är utsatta för arsenik, som härstammar från dumpade kemiska stridsmedel. Det visar Hanna Niemikoskis doktorsavhandling som publicerades av Helsingfors universitet i april.

Niemikoskis forskning påvisar att fenylarsenikföreningar har ackumulerats i havsorganismer och påträffats i havssedimenten i närheten av de områden där kemiska vapen har dumpats.

Upp till 14 procent av de torskar som fångades i närheten av Bornholm i Danmark innehöll fenylarsenikföreningar. Miljögifterna hade ackumulerats i huvudsak i fiskarnas muskelvävnad, men toxiska substanser påträffades också i fiskarnas gälar eller i levern. Liknande resultat uppmättes också vid Skagerrak och Måseskär vid Sveriges västkust.

Niemikoski identifierade därtill nya nedbrytningsprodukter av fenylarsenikföreningar i havssedimenten. En stor del av dessa föreningar har inte rapporterats förut, och de har tidigare inte observerats i havssediment. Niemikoski antar att de nya arsenikföreningarna har formats av mikrobaktivitet i havssedimenten.

Doktorsavhandlingen skrevs vid Finlands institut för verifikation av konventionen om kemiska vapen, som hör till Helsingfors universitet. Hanna Niemikoski jobbar numera som kemist vid Finlands miljöcentral.

Efter andra världskriget dumpades hundratusentals ton kemiska och konventionella stridsmedel i havet av USA, Storbritannien och Sovjetunionen.

Den största delen av de dumpade kemiska stridsmedlen består av flygbomber och sprängämnet trotyl. Med tiden har stridsmedlens metallbehållare börjat rosta sönder, vilket leder till att giftiga ämnen läcker ut i havsmiljön.

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

”En miljard nya träd” – Ambitiös dansk natursatsning med stora miljöfrågetecken

”En miljard nya träd” – Ambitiös dansk natursatsning med stora miljöfrågetecken

Bakslag för klimatpolitiken när Trump tillträder som president 

Bakslag för klimatpolitiken när Trump tillträder som president 

THL: Pälsdjurnäringen utgör en pandemirisk

THL: Pälsdjurnäringen utgör en pandemirisk