Ny forskning: Havsörnen begränsar skarvbeståndet

av | 03.08.22

Det växande havsörnbeståndet har en stor inverkan på skarvpopulationen. Det framgår av en ny undersökning som Finlands miljöcentral har gjort.

Enligt rapporten har det finska storskarvsbeståndet minskat de senaste åren. En av orsakerna till denna utveckling är det starka havsörnbeståndet som påverkar skarvarnas häckning och fortplantning.

En havsörn kan äta både storskarvens ägg och ungar och därtill stjäla fisk som storskarven har fångat. Dessutom skrämmer havsörnen bort vuxna storskarvar från deras bon, vilket leder till att storskarvens ägg och ungar blir ett lätt byte för jagande måsar och kråkfåglar.

”I storskarvskolonierna i Finska viken och Skärgårdshavet, där man observerade havsörn, fanns färre ägg än i de kolonier där örnar inte observerades”, säger överintendent Aleksi Lehikoinen på naturhistoriska centralmuseet Luomus i ett pressmeddelande.

I både Finland och Tyskland har det observerats situationer där det samtidigt finns upp till 30 havsörnar i en storskarvskoloni.

”Havsörnens jakt kan ibland vara så omfattande att det inte produceras en enda skarvunge i kolonin under en hel sommar”, säger forskare Pekka Rusanen på Finlands miljöcentral.

Enligt Rusanen finns det exempel på skarvkolonier med upp till 2000 bon som blir upplösta.

Många storskarvskolonier har flyttat sina häckningsplatser för att undvika havsörnarnas jakt. Storskarvskolonierna i den yttre skärgården har minskat dramatiskt och häckningen är alltmer koncentrerad till den inre skärgården. Storskarven häckar numera främst i stora kolonier med över 500 par.

Undersökningen publicerades i den internationella vetenskapliga tidskriften Ardea i juni.

Foto: Magnus Östman / Finlands Natur

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Klimatpanelen kräver minskade skogsavverkningar

Klimatpanelen kräver minskade skogsavverkningar

Miljösamarbetet med Ryssland – ett av krigets offer

Miljösamarbetet med Ryssland – ett av krigets offer

Nu ska kolsänkornas mätmetod utvärderas

Nu ska kolsänkornas mätmetod utvärderas

Vi hittade inga relaterade artiklar.