Nu görs ny inventering av Östersjötumlaren – andra någonsin

av | 12.07.24

För andra gången någonsin inventeras Östersjötumlaren.

Forskare hoppas på att tumlarbeståndet ökat sedan 2013.

För tolv år sedan inventerade man för första gången den akut hotade Östersjötumlaren. Nu är det dags igen.

När tumlarna i Östersjön räknades första gången 2011-2013 kom man upp till runt 500 individer, ett magert bestånd för den hotade arten. Nu ska ett nytt team av forskare inventera den lilla tandvalen på nytt från och med den första juli och ett år framåt. Projektet är internationellt och omfattar Sverige, Finland, Danmark, Polen, Tyskland, Estland och förhoppningsvis även Litauen. Arbetet koordineras av forskare vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

– Att museet koordinerar projektet internationellt faller sig naturligt då den övervägande delen av studieområdet ligger inom svensk ekonomisk zon, säger Pia Eriksson på Naturhistoriska.

Varför har det dröjt 12 år innan man gjorde en ny inventering?
– Museets tumlargrupp har länge sett behovet av en aktuell inventering och har tillsammans med andra eldsjälar från de involverade länderna runt Östersjön arbetat med att hitta finansiering. Trots att vi arbetar med en utrotningshotad population tog det tyvärr så lång tid.

Förra gången hittade man runt 500 individer, hur stort är beståndet idag tror ni?
– Det är tyvärr inte möjligt att svara på men vi vet att de fortfarande finns kvar i Östersjön och vi hoppas såklart på att populationen har ökat.

Från Finland deltar Turku University of Applied Sciences.
– Tumlaren är väldigt hotad och Finland har förbundit sig att hjälpa till och skydda arten, säger specialrådgivare Olli Loisa.
Tumlaren skadas och dödas i samband med fiske, då den fastnar i nät som bifångst. Men den hotas också av undervattensbuller, miljögifter och brist på föda.

Inom ramen för de olika havsbaserade vindkraftsprojekten som planeras i Östersjön har det pratats en del om tumlaren. Hur kan de påverkas av vindkraft?
– Det största hotet är ljudet som uppstår under byggnadsskedet av vindkraftverken, inte så mycket när de är igång.

Syftet med inventeringen är att se om det skett förändringar i populationsstruktur samt habitat och ifall ytterligare skyddsåtgärder behöver vidtas.

För andra gången någonsin inventeras Östersjötumlaren, med klickdetektorer.

Klickdetektorerna identifierar ljud som tumlarna sänder ut.

– Tumlaren är Östersjöns enda valart. Rätt och noggrann information hjälper så att man kan sätta in effektiva skyddsåtgärder, säger Loisa.
Men det är inte det enklaste att räkna tumlare. Det går inte att göra okulärt, utan istället lyssnar man efter dem med så kallade ”klickdetektorer”. Området man täcker sträcker sig från sydvästra Östersjön upp till Ålands hav och Skärgårdshavet.

– Det svåraste är sedan att översätta resultaten till antal djur.

Hur exakt blir resultatet?
– Det är som med andra uppskattningar av djurbestånd, man använder sig av statistisk värdering. Men det kan ta ett tag innan vi har en slutlig siffra.

FAKTA OM TUMLAREN

Tumlare är en liten tandval som sällan blir mer än 12 år gammal. På sommaren samlas Östersjötumlarna kring Hoburgs bank och Norra och Södra Midsjöbanken. På vintern sprider de ut sig mer längs kusterna och i sydvästra Östersjön. Tumlare parar sig på sensommaren. Kalvarna föds på försommaren och dias i 8-10 månader.

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Finlands Natur inleder ett samarbete med Hufvudstadsbladet

Finlands Natur inleder ett samarbete med Hufvudstadsbladet

Klimatkrisens osynliga problem – luftförorening och havsförsurning

Klimatkrisens osynliga problem – luftförorening och havsförsurning

Energiindustrin: Ren energi ger uppsving för ekonomin

Energiindustrin: Ren energi ger uppsving för ekonomin