Nationalparkerna allt populärare

av | 8 september 2023

Metsähallitus - Rannikon luontopalvelut

Finlands 41 nationalparker lockar allt fler besökare enligt Forststyrelsen statistik. Under perioden januari–juli noterade Forststyrelsen 2,3 miljoner besök i nationalparkerna. Det här är en ökning med två procent jämfört med motsvarande period 2022. Störst var ökningen i Lappland. Till detta bidrog en lyckad vintersäsong. Antalet besökare från Mellan- och Sydeuropa ökade också.

– Friluftsboomen är fortfarande stark och intresset för att röra sig naturen har inte svalnat. Jämfört med situationen före corona-epidemin 2019 har nationalparkernas besökarantal ökat med 14 procent, säger Henrik Jansson, direktör för Forststyrelsens naturtjänster.

År 2022 grundades Finlands 41:sta nationalpark i Salla i östra Lappland. Här har antalet besökare under januari–juli 2023 ökat med 26 procent jämfört med året innan. Även nationalparkerna i söder uppvisar ett ökat besökarantal. Sibbo nationalpark nära huvudstadsregionen hade 35 procent fler besökare än år 2022. En orsak är de nya eldplatserna och vandringslederna i nationalparken.

– Med hjälp av tilläggsfinansiering har vi kunnat svara mot den ökande efterfrågan och styrt trycket på användningen och resurserna. Det ökade antalet besökare visar att kunderna har hittat våra tjänster och att det finns en efterfrågan på dem. Effekterna på den lokala ekonomin ökar på två sätt: dels genom tjänster som besökarna betalar för och dels genom restaurerings- och byggarbeten som utförs av lokala företag, säger Henrik Jansson.

De statsägda strövområdena är även de populära. I strövområdena i Ruunaa, Iso-Syöte, Evois, Ule träsk och Kylmäluoma gjordes 153 000 besök i januari–juli i år. Under samma tid noterades 148 000 besök i strövområdena i Enare och Polcirkeln. Strövområdena är mindre kända än nationalparkerna, men de bedöms ha en god utvecklingspotential.

Bild: Vandrare i Sibbo nationalpark på svamputfärd längs stigen till Storträsk. Foto: Katri Lehtola

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Förbudet att fiska strömming slog fel i Sverige

Förbudet att fiska strömming slog fel i Sverige

Etla: De största företagsstöden går fortfarande till klimatskadlig verksamhet

Etla: De största företagsstöden går fortfarande till klimatskadlig verksamhet

Miljöföroreningar kan hota hjärthälsan bland spädbarn

Miljöföroreningar kan hota hjärthälsan bland spädbarn