Mossbevuxna diken avger mindre metan

av | 2 maj 2023

Utdikningen av torvmarker avger mindre metan än man tidigare trott enligt en undersökning gjord av forskare vid Naturresursinstitutet, Tammerfors universitet och Helsingfors universitet.

Cirka 5,9 miljoner hektar torvmark har dikats i Finland för att gynna trädtillväxten. Arealen motsvarar 17 procent av Finlands yta. Dikningarna har lett till ökade utsläpp av koldioxid och dikväveoxid från marken. Istället för marken har dikena blivit betydande utsläppskällor i fråga om metan.

Nu visar studier att äldre diken som blivit mossbevuxna avger bara en åttondel av den mängd diken utan mossa med vattenspegel avger. Orsaken är sannolikt att det i mossan, och även under den, finns mikrober som bryter ned metan innan den hinner avgå till atmosfären. En annan möjlighet är att mossan avsöndrar organiska föreningar som hämmar metanproducerande mikroorganismers verksamhet.

Enligt beräkningar är två tredjedelar av skogsdikena i Finland mossbevuxna och en tredjedel saknar mosstäcke. Den stora andelen mossbevuxna diken beror sannolikt på att dikesrensningar inte numera görs speciellt ofta.

Utgående från resultaten i undersökningen kom man fram till att utsläppen av metan från dikad skogstorvmark är cirka 8 600 ton per år, vilket är 63 procent mindre än i den senaste växthusgasinventeringen (ca 23 200 ton). Omvandlat till koldioxidekvivalenter är utsläppen från dikade torvmarker 0,4 miljoner ton koldioxidekvivalenter mindre än tidigare beräkningar.

Forskarna föreslår nu att nationella emissionsfaktorer som bygger på studiens resultat ska börja användas i växthusgasinventeringen.

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Förbudet att fiska strömming slog fel i Sverige

Förbudet att fiska strömming slog fel i Sverige

Etla: De största företagsstöden går fortfarande till klimatskadlig verksamhet

Etla: De största företagsstöden går fortfarande till klimatskadlig verksamhet

Granbarkborren tog livet av trefalt fler granar i fjol

Granbarkborren tog livet av trefalt fler granar i fjol