Klimatförändringen och olika miljöföroreningar har en skadlig inverkan på spädbarns hjärthälsa redan från och med fosterstadiet, uppger Östra Finlands universitet i ett pressmeddelande.
Östra Finlands universitet hänvisar till ett vetenskapligt uttalande som har publicerats av det amerikanska hjärtskadeförbundet American Heart Association. Uttalandet varnar för värmeböljors och luftföroreningars skadliga inverkan på hjärthälsan under graviditeten.
Uttalandet, som också publicerades i den vetenskapliga tidskriften Circulation, har utarbetats och undertecknats av bland annat docent Andrew Agbaje vid Östra Finlands universitet. Agbaje är läkare och docent i epidemiologi och barnhälsa.
Uttalandet bygger på tidigare forskning som visar att det finns ett kausalt samband mellan klimatförändring, miljöföroreningar och medfödda hjärtfel. I synnerhet utsläpp av småpartiklar kan orsaka inflammationer i blodkärlen eller Kawasakis sjukdom hos spädbarn, skriver forskarna i uttalandet.
Kawasakis sjukdom är en sällsynt inflammatorisk sjukdom som kan drabba slemhinnorna i munnen, halsen, ögonen och halsens lymfkörtlar bland barn som är under fem år.
Exponering för utsläpp av bly kan leda till förhöjt blodtryck och höja risken för njurskador. Forskarna varnar därtill för hormonstörande kemikalier såsom ftalater och perfluorerade ämnen som kan inverka skadligt på småbarns blodvärden och orsaka blodfettsrubbningar.
”Utsläppen av kemikalier måste regleras rigoröst för att värna om barnens hjärthälsa”, säger Andrew Agbaje.