Klimatförändringen resulterar i ökad syrebrist, algblomningar och förkvävd blåstång

av | 21.04.22

Östersjön har visat sig värmas upp snabbare än andra havsområden ute i världen. En ny och omfattande rapport om klimatförändringens framtida inverkan på Östersjön visar att havets ekosystem kommer att genomgå betydande förändringar.

Östersjöns djupa områden har sedan länge varit drabbade av syrebrist som en följd av eutrofieringen. Syrebristen bedöms kunna förvärras då högre vattentemperatur leder till ökad produktion av växtbiomassa, som i sista hand bryts ned på havsbottnen varvid syre förbrukas. Syrefattiga bottnar läcker fosfor till vattenmiljön och förvärrar därigenom eutrofieringen. Risken för omfattande cyanobakterieblomningar ökar.

Den naturliga växtplanktonblomningen under våren infaller allt tidigare och tillväxtperioden för växtplankton har redan fördubblats. Marina värmeböljor kommer att bli allt vanligare. Det finns redan exempel att värmeböljor har fått blåstång att sluta fotosyntetisera och bandtångsförekomster att dö.

Fiskar såsom vassbuk och gös kommer sannolikt att gynnas av varmare vatten och av en tilltagande eutrofiering.

Marina värmeböljor kan slå ut de små kräftdjur som lever av trådalger som växer på blåstången. Då trådalgerna inte äts finns en ökad risk att blåstången blir överväxt och förkvävs.

I rapporten analyseras all vetenskaplig litteratur om Östersjön och klimatförändringen från åren 2010–2021. Bland de 120 författarna till rapporten, som utgetts i publikationsserien Earth System Dynamics, finns forskare från Finlands miljöcentral och Åbo Akademi.

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

”En miljard nya träd” – Ambitiös dansk natursatsning med stora miljöfrågetecken

”En miljard nya träd” – Ambitiös dansk natursatsning med stora miljöfrågetecken

Bakslag för klimatpolitiken när Trump tillträder som president 

Bakslag för klimatpolitiken när Trump tillträder som president 

THL: Pälsdjurnäringen utgör en pandemirisk

THL: Pälsdjurnäringen utgör en pandemirisk