Ett forskningsprojekt vid Umeå universitet har tagit fram en ny processmodell som förlitar sig på metallurgisk slagg i stället för kalksten i tillverkningen av cement. Den nya kemiska modellen minskar avsevärt på koldioxidutsläppen, uppger Umeå universitet.
”Brytningen av kalksten påverkar både naturen och grundvattnet vid cementtillverkning. Cementindustrin är dessutom väldigt beroende av nya brytningstillstånd”, säger Erik Viggh, doktorand vid Umeå universitet.
Erik Viggh har nu utvecklat en kemisk modell som kan användas av cementindustrin för att utvärdera hur ändringar i processen och användningen av olika råmaterial påverkar cementkvaliteten. Den nya kemiska modellen gör det lättare att styra tillverkningen så att klimatutsläppen minskar, skriver Umeå universitet i ett pressmeddelande.
Vigghs forskning tar fasta på avancerade beräkningar som hjälper industrin att hantera upphettningen och nedkylningen av magnesiumoxid och därmed undvika sprickbildning i sådan betong som tillverkas av slagg.
Den nya processmodellen förutser cementens kemiska innehåll i alla produktionsfaser. På det här sättet kan industrin förutspå halterna av till exempel aluminium, järn och magnesium i cementen, vilket förbättrar cementkvaliteten och samtidigt pressar ned klimatutsläppen.
Cementindustrin hör till de mest energiintensiva branscherna i världen. Enligt Teknologiska forskningscentralen VTT:s beräkningar står cementindustrin för cirka 8 procent av de globala koldioxidutsläppen.
Foto: Bärbel Miemietz / Wikimedia Commons / Slites cementfabrik på Gotland.