Glyfosat skadligt för nyttiga mikrober

av | 6 april 2023

Forskare vid Åbo universitet har genom experimentella studier visat att glyfosat kan vara skadligt för mikrober som har en gynnsam inverkan på grödor.

Forskarna odlade trädgårdssmultron och utsatte dem för tillåtna doser av ogräsbekämpningsmedlet glyfosat. Odlingsmarken behandlades med glyfosat två veckor före sådden, vilket är den uppskattade tid det tar för glyfosatet att brytas ned i naturen. Det finns dock studier som visar att de kan finnas rester av glyfosat kvar i jorden också efter två veckor. Som kontroll användes odlingsspalter som besprutades enbart med vatten.

Forskarna studerade de endofytiska mikrober som fanns på smultronplantornas blad och rötter. Många av dessa bakterier och svampar har en gynnsam inverkan på värdväxtens näringsupptagning, stresstålighet och motståndskraft mot sjukdomar.

I försöket visade sig att andelen gynnsamma bakterier var mindre på de plantor som utsatts för glyfosatrester i odlingsjorden. Det innebär en minskad mångfald bland de endofytiska bakterierna

Glyfosatet har en negativ effekt på vissa biokemiska processer hos växter men inverkar inte på djur. Det är känt att även mikrober påverkas, vilket sålunda kan vara skadligt hos odlingsväxter.

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Rederierna i Finland vill förbjuda utsläpp från skrubbrar

Rederierna i Finland vill förbjuda utsläpp från skrubbrar

Kommunernas klimatutsläpp fortsätter att sjunka

Kommunernas klimatutsläpp fortsätter att sjunka

Jakten på havsörn får fortsätta på Åland – trots kritik

Jakten på havsörn får fortsätta på Åland – trots kritik