Glyfosat försämrar färgseendet hos humlor

av | 14.10.22

Forskare vid universiteten i Åbo och Uleåborg har undersökt hur glyfosat, som ingår i växtskyddsmedlet Roundup, påverkar humlors förmåga att lära sig kombinera vissa färger med god smak i form av en sockerlösning. I försöket ingick tio olika färger av vilka hälften var kombinerade med god smak och hälften med en illasmakande vätska.

Humlor som inte utsatts för glyfosat lärde sig skilja färger med god smak från dålig smak på tre dagar. Humlor som utsatts för glyfosat i doser som motsvarar koncentrationerna i naturen lärde sig betydligt sämre kopplingen mellan färg och smak och glömde den helt på några dagar.

– I våra studier koncentrerarde vi oss på humlornas kognitiva prestationer, som inverkar både på humlornas framgång då de söker föda och på deras sociala beteende. Jag är verkligen oroad, eftersom det visade sig att en liten engångsdos inverkade negativt på humlorna, säger forskaren docent Marjo Helander vid Åbo universitet.

Hon konstaterar också att resultatet är speciellt oroväckande då man beaktar hur stor användningen av glyfosat vid ogräsbekämpningen är i Finland.

Docent Olli Loukola vid Uleåborgs universitet betecknar resultaten som alarmerande med tanke på hur viktigt färgseendet är för humlorna.

– Redan små störningarna i färgseendet kan vara katastrofala för hur framgångsrikt ett humlebo är.

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Antalet fågelmatare minskar – blåmesar och talgoxar påverkas

Antalet fågelmatare minskar – blåmesar och talgoxar påverkas

Bakslag för klimatpolitiken när Trump tillträder som president 

Bakslag för klimatpolitiken när Trump tillträder som president 

THL: Pälsdjurnäringen utgör en pandemirisk

THL: Pälsdjurnäringen utgör en pandemirisk