Förorenande utsläpp från flygtrafiken mycket högre än vad som hittills rapporterats

av | 27.06.24

En ny studie från NTNU visar att flygindustrin producerar mer utsläpp än vad som hittills rapporterats.

Forskarna har granskat utsläppen av växthusgaser från 40 miljoner flygresor under 2019. Bild: Julian Herzog / Wikimedia Commons.

Utsläppen av växthusgaser från flygindustrin är 50 procent högre än vad som tidigare beräknats, rapporterar det norska rundradiobolaget NRK. Detta kommer fram i en ny studie från Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU). 

Enligt studien uppgick de totala utsläppen från flygtrafiken till 911 miljoner ton under 2019, jämfört med de tidigare rapporterade 604 miljoner ton till FN.

I studien, som publicerats i tidskriften Environmental Research Letters, har forskarna från NTNU beräknat utsläppen av växthusgaser från 40 miljoner flygresor under 2019. Den omfattar flyg från de 197 länder som undertecknade FN klimatkonvention (UNFCCC) 1992.

Reglerna för rapportering baseras på ländernas ekonomiska status vid tidpunkten för konventionens undertecknande. Höginkomstländer är skyldiga att rapportera sina utsläpp från flygtrafiken, medan det är frivilligt för medel- och låginkomstländer. Bland de 155 länder som inte är skyldiga att rapportera sina utsläpp återfinns Kina och Indien, som enligt studien inte rapporterat sina utsläpp för 2019.

Studien visar att USA stod för de största flygutsläppen med 22,2 procent av den totala mängden, följt av Kina med 14,4 procent och Storbritannien med 3,8 procent.

Andra orsaker till att vissa länder inte rapporterar sina utsläpp inkluderar brist på resurser och de avancerade metoder som krävs för redovisningen.

Forskarna anser att resultaten från studien är värdefulla; en mer komplett bild av de aktuella utsläppen kan bidra till insatser för att minska dem i framtiden.

Forskarna använde sig av big data, alltså stora och komplexa mängder data som samlats in, lagrats och bearbetats. Detta är första gången som utsläpp av växthusgaser från flygindustrin undersöks på denna omfattande skala.

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

”En miljard nya träd” – Ambitiös dansk natursatsning med stora miljöfrågetecken

”En miljard nya träd” – Ambitiös dansk natursatsning med stora miljöfrågetecken

Bakslag för klimatpolitiken när Trump tillträder som president 

Bakslag för klimatpolitiken när Trump tillträder som president 

THL: Pälsdjurnäringen utgör en pandemirisk

THL: Pälsdjurnäringen utgör en pandemirisk