Experter förutspår: Nytt uppsving för kolkraften

av | 4 augusti 2022

Ryktet om kolkraftens död är starkt överdrivet. Det bedömer flera energiexperter. Allt fler europeiska länder går nu in för att plocka fram kolkraften ur malpåsen efter EU:s beslut att avveckla importen av rysk naturgas.

Till exempel Tyskland, Frankrike och Österrike har redan meddelat att de måste förlita sig på kolkraft för att få energiförsörjningen att klaffa under vintern. I Tyskland har till och med miljövärstingen brunkol kommit till heders igen efter att landet i juli beslöt att tillåta elproduktion med kolkraft under en övergångsperiod.

Det tjeckiska energibolaget EGH var först ut med att återuppta produktionen av energi i ett tidigare nedlagt kolkraftverk i Nedre Sachsen i sydöstra Tyskland.

Enligt Internationella energirådet IEA kommer den globala konsumtionen av stenkol att stiga med 0,7 procent till 8 miljarder ton i år. En motsvarande konsumtionstopp uppnåddes senast 2013. Konsumtionen av stenkol inom EU och Indien beräknas stiga med 7 procent, skriver IEA i sin färska analys av kolkraftsmarknaden.

”Vem hade trott att den smutsiga gamla stenkolen skulle höra till de mest lukrativa innehaven på finansmarknaden? Kolkraften är hittills den mest lönsamma affärssektorn i år”, säger analytiker Peter O’Connor på Shaw and Partners i en intervju för CNBC.

Enligt CNBC har priset på stenkol pressats upp med hela 170 procent sedan årsskiftet. Prisstegringen beror främst på låg tillgång och hög efterfrågan. Den dåliga tillgången på stenkol har i sin tur att göra med Rysslands anfallskrig i Ukraina.

Foto: Arnold Paul / Wikimedia Commons / Det omtvistade kolkraftverket i Datteln i Tyskland.

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Aktiv miljöorganisation kämpar för Kimitoöns skogar

Aktiv miljöorganisation kämpar för Kimitoöns skogar

Nu börjar dragkampen om den biologiska mångfalden i Montreal

Nu börjar dragkampen om den biologiska mångfalden i Montreal

Den urvattnade naturskyddslagen väcker besvikelse

Den urvattnade naturskyddslagen väcker besvikelse