Europaparlamentet beslöt på torsdagen att skjuta upp behandlingen av en förordning som skulle förhindra handel med varor som bidrar till avskogning och skogsförstörelse runt om i världen.
I praktiken skulle förordningen bland annat ha stoppat införseln av soja och kött från områden i Amazonas där skog har röjts för att bana väg för nya odlingar.
Torsdagens omröstning och beslut innebär att förordningen nu återgår till en ny mangling och trepartsförhandlingar mellan EU-kommissionen, Europeiska rådet och Europaparlamentet.
Avskogningsförordningen skulle ursprungligen träda i kraft den 30 december i år, men efter protester från flera EU-länder, skogsbolag och inflytelserika stater såsom Brasilien, Indonesien och USA lades lagpaketet på is, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
I synnerhet Europeiska folkpartiet EPP prickas av miljöorganisationen Birdlife för att ha urvattnat, förhalat och saboterat behandlingen av avskogningsförordningen.
Torsdagens beslut fördöms av miljöorganisationerna Greenpeace, WWF och Finlands naturskyddsförbund i hårda ordalag. WWF Finland klassar dagens uppgörelse som en ”våt trasa i ansiktet.”
”Omröstningens resultat är skamligt. Den så kallade nollrisk-kategorin utgör ett enormt kryphål, som möjliggör handel med råvaror som passerar från högriskländer via nollriskländer till den europeiska marknaden”, säger Maija Kaukonen, skogsexpert på WWF Finland.
Finlands naturskyddsförbund kallar beslutet ansvarslöst i ett pressmeddelande.
”Avskogningen i Finland orsakar 6 procent av Finlands utsläpp. Finland är inte ett nollriskland”, säger Liisa Topakka, expert på biodiversitet på Finlands naturskyddsförbund.
Greenpeace är inne på samma linje.
”Avskogning pågår också i Finland, vilket innebär att vi inte är ett riskfritt land. Enligt Europaparlamentets förslag skulle Finland ändå klassas som ett sådant. Vi behöver en stark avskogningsförordning för att stärka skogsskyddet”, säger Juha Aromaa, biträdande landsdirektör på Greenpeace Norden.