Den nordiska mode- och textilbranschens miljöinitiativ Stica har kartlagt klimatutsläppen i branschen. Över 80 procent av utsläppen uppstår i samband med produktionen av klädfibrer, garn eller textilier i fabriker som hör till modebranschens underleverantörer, uppger Stica i en ny rapport.
Den så kallade våtbehandlingen av textilier står för 23,5 procent av branschens klimatutsläpp medan produktionen av klädfibrer ger upphov till 16,3 procent av utsläppen. Transporten står däremot endast för 0,5 procent av den nordiska modeindustrins klimatutsläpp.
Stica har ställt upp ett mål att halvera modebranschens utsläpp före 2030 jämfört med utsläppsnivån 2020. De konkreta åtgärderna tar bland annat fasta på lanseringen av klimatvänligare material, energieffektivisering, avveckling av stenkol som energikälla för textilfabrikerna och en övergång till förnybar energi. I Sticas strategi ingår också åtgärder som syftar till att minimera svinnet av de material som används i textilproduktionen.
Varje enskilt medlemsföretag har specifika mål för de utsläppsreduktioner som ska uppnås före 2030. Enligt Stica står modeindustrin på det hela taget för 2-7 procent av de globala klimatutsläppen.
Till exempel företagen H&M, Stadium, Gina Tricot, Blåkläder, Hemtex, Lindex, Tiger of Sweden, Kappahl och Björn Borg är medlemmar i Stica.