Om vi globalt går in för cirkulär ekonomi inom jordbruk och matproduktion, bygg-, textil- och skogssektorn kan den biologiska mångfalden fram till 2035 vara återställd på den nivå som rådde före år 2000. Det hävdar jubileumsfonden Sitra i en ny rapport, där man för första gången genom modellberäkningar uppskattar effekterna av cirkulär ekonomi på den biologiska mångfalden kvantitativt.
De effektivaste åtgärderna finns inom jordbruks- och livsmedelssektorn. Främst handlar det om en storskalig övergång till växtprotein som ersättning för kött, minskat matsvinn och regenerativa odlingsmetoder inom jordbruket.
Rapporten fokuserar på förändringar i markanvändning som cirkulära lösningar skulle åstadkomma. Det är möjligt att med cirkulära lösningar fram till 2050 frigöra ett landområde som är 1,5 gånger så stort som Europeiska unionen för andra ändamål än jordbruk.
Många av åtgärderna som gynnar den biologiska mångfalden är effektiva också mot klimatförändringen. En omställning till cirkulär ekonomi inom jordbruk och matproduktion skulle minska jordbrukets utsläpp av metan med 90 procent fram till 2050.