Näringssituationen i Östersjön är fortsättningsvis gynnsam för förekomsten av blågröna alger, vilket kan ge upphov till en omfattande blomning av blågröna alger i sommar. Detta uppger Finlands miljöcentral i ett pressmeddelande.
I sommar är risken för blågröna alger störst i Finska viken, norra delen av Östersjön, södra Bottenhavet samt största delen av Skärgårdshavet. I Bottenviken är risken ännu liten.
Ifall vädret är varmt och lugnt kan blomningen av alger bli allt kraftigare till sommar. Blågröna alger behöver mycket ljus och trivs även i varmt vatten. Rikliga algblomningar kräver gynnsamma förhållanden i ett par veckor eftersom de växer långsamt.
I Finlands havsområden når algblomningen oftast sin kulmen i slutet av juli eller början av augusti. Algblomningen kan även fortsätta in på hösten ifall vädret tillåter.
Beroende på vindar och havsströmmar kan algblomningarna driva in till kusten och stiga upp till ytan. Om det exempelvis blåser in mot land kan algblomningarna samlas i skärgården och kusten på havsytan.
Algerna kan vara svårare att upptäcka ifall kraftiga vindar blandar om algerna med ytvattnet. När vinden mojnar kan algblomningarna snabbt stiga upp till ytan igen i ett flak.
Det som är avgörande för sommarens algblomning är kväve- och fosformängderna under vintern. Utgående från beräkningar och modelleringar kan man göra en riskbedömning på hur sommarens algblomning kommer att se ut.
Vinterns näringssituation ger en information om kommande algblomningen eftersom man kan bedöma utgående från algernas tillgång till kväve- och fosfornäring var blomningarna kommer ske. Pansar- och kiselalger förbrukar kväve effektivt under våren, men fosforn blir kvar i ytvattnet och det kan utnyttjas av de blågröna algerna under sommaren.
Trots allt är väderleksförhållandena den slutliga avgörande faktorn för hurudana blomningar av blågröna alger vi får i sommar.
Bild: I Finlands havsområden är algblomningarna som kraftigast i slutet av juli eller början av augusti. Foto Magnus Östman.