Så firar du en ekologiskt hållbar jul

av | 02.12.24

Ekologiskt julbord med ekologisk skinka och vegetariska alternativ.

Julbordet kan göras mer ekologiskt hållbart genom att satsa på ekologisk skinka eller byta ut julskinkan mot ett vegetariskt alternativ. Foto: Sandra Weckström

Hur firar man julen med måtta utan att tära på naturen och miljön? Den tanken sysselsätter många ekologiskt sinnade själar just nu.

Julen i Finland är en högtid full av traditioner som oftast kretsar kring familjen, naturen och en möjlighet att varva ned och ta det lilla lugna. Julen är den kristna kyrkans största högtid, men i takt med sekulariseringen har våra kristna jultraditioner också ändrat skepnad.

Många finländare börjar julförberedelserna redan i november genom att besöka marknader, dekorera julpynt och tillreda julmat. I en värld som står inför klimatutmaningar väcks frågan om vi kan vi göra julfirandet mer hållbart?

Blanka Henriksson, docent i folkloristik och lektor i kulturanalys vid Åbo Akademi, anser att hållbarheten är kopplad till våra förväntningar och förutfattade meningar om julfirandet.

– Julen kunde bli hållbarare om vi släpper kraven och förväntningarna på att alla ska fira jul, och dessutom på ett visst sätt. Då kan man plocka ut det man tycker är viktigt med julen och fira den så som man vill. Så länge vi skapar känslor om att man kan misslyckas med julfirandet, kan vi inte uppnå ett hållbart firande, säger hon.

Henriksson lyfter fram att idealbilden av en ”perfekt jul” ofta förknippas med materiell konsumtion, vilket riskerar att flytta fokus från det genuina umgänget och hållbarhetstänket.

Enligt intresseorganisationen Finsk Handel börjar butikerna numera sälja julprylar och adventskalendrar redan i början av hösten. En bidragande orsak till konsumtionsfesten är temadagarna Svart fredag och Singlarnas dag i november.

Redan i oktober har nästan en tredjedel av finländarna redan funderat på vad de ska köpa för julklappar i år. Över 60 procent av finländarna har påbörjat sin julhandel i november. Samtidigt uppger 63 procent att de vill köpa finländska produkter, vilket kan innebära att många vill köpa närproducerade varor och satsa på hållbar konsumtion.

Blanka Henriksson manar till måttfullhetunder julen. Foto: Antti Rintala / Svenska litteratursällskapet

Blanka Henriksson manar till måttfullhet under julen. Foto: Antti Rintala / Svenska litteratursällskapet

– Den tidiga försäljningen kunde bero på att försäljaren vill påminna om att julen närmar sig. Marknaden vet att människor gärna vill uppfylla barnens önskningar och tankar om en perfekt jul. Den perfekta julen och njutning förknippas ofta med konsumtion snarare än närvaro, speciellt för barn, säger Henriksson.

För att motverka överkonsumtion ser vi nu fler exempel på alternativt julfirande. En trend är att gå in för hemmagjorda presenter eller upplevelser. Många väljer att ge återvunna eller begagnade produkter. Enligt en rapport från Nordea har 28 procent av de svarande gett använda produkter i julklapp, och 26 procent kan tänka sig att göra det. Den digitala marknadsplatsen Toris undersökning i fjol visar likaså att försäljningen av begagnade julklappar ökar, både av miljöskäl och för att ekonomin pressar hushållen att satsa på prisvärda alternativ.

För många familjer har julklappsbyten och begränsningen till att ge en julklapp per person blivit ett sätt att hålla konsumtionen i schack.

– Många familjer går in för att dra gränser kring julklappsgivandet. Det kan handla om att begränsa givandet till en viss summa eller att ge julklappar bara till barnen. Det ekonomiska läget påverkar också köpandet. Om man har det dåligt ställt ekonomiskt kan man gå in för att köpa billigare och mindre hållbara produkter för att glädja barnen. Pressen att vara en god förälder och ge barnen det de vill ha kan bidra till en ohållbar konsumtion, säger Henriksson.

Mat utgör en central del av den finska julen. Hela 80 procent av finländarna anser att det traditionella julbordet, fyllt med klassiska rätter som julskinka, rotsakslådor och risgrynsgröt skapar julstämning, uppger Statistikcentralen. Enligt en rapport som det svenska fintechbolaget Klarna har gjort använder finländarna mest pengar på mat under julen.

En rapport från den ekologiska branschorganisationen Pro Luomu visar att intresset för ekologisk julskinka är stort, även om höjda priser har lett till minskad försäljning. 29 procent av de tillfrågade uppger ändå att de vill köpa ekologisk skinka, och trenden att välja mer hållbara alternativ på julbordet, inklusive vegetariska eller veganska rätter, fortsätter att växa.

Enligt Henriksson kan man fira en hållbar jul genom att vara medveten om matens påverkan:

– Det finns många motstridigheter kring hållbarheten i julfirandet. Samtidigt som man strävar till att ha den perfekta julen är det viktigt att kompromissa. Under julen kan man tänka på samma sätt som i vardagen, till exempel att äta mindre rött kött och satsa på lokalt producerade varor.

Många traditionella julrätter, såsom julskinka och olika rotsakslådor har inte utgjort en del av det finska julfirandet sedan kristendomen landsteg i Finland.

– När man tänker på vilka traditioner det finns kring julmat tänker man ofta att man äter den traditionella julmaten för att det ”alltid” har varit så men i själva verket går våra traditioner kring den nuvarande julmaten inte så långt bakåt i tiden.

Att fira en hållbar jul handlar om att göra aktiva val – att minska på mängden julklappar och maträtter och fokusera på kvalitet, närvaro och omtanke om miljön. Kanske är det inte en fullkomligt ”grön jul” som är målet, utan snarare en jul där vi medvetet anpassar våra traditioner och vanor – ett steg i taget mot ett mer hållbart firande.

Fyra tips på ett hållbart julfirande

  1. Tänk på att inte ge onödiga julklappar. Ge återvunna julklappar, hållbara upplevelser eller något som gåvomottagaren verkligen behöver. Du kan också donera en summa pengar till en förening som gåvomottagaren håller kär!
  2. Kom ihåg att sortera skräpet rätt! Återanvänd gärna presentpapper och påsar. Om du inte kan göra det, kom ihåg att sortera det rätt.
  3. Välj hållbara alternativ till julmaten. Köp inhemska ekologiska produkter och byt ut köttet till vegetariska alternativ. Kasta inte bort överbliven mat, du kan utnyttja den i andra rätter efter jul!
  4. Återanvänd julpynt eller pyssla ditt eget med naturmaterial. Trender kommer och går, satsa på enkelt julpynt som går att använda i många år.

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Hon balanserar mellan miljödiplomati och jävlaranamma

Hon balanserar mellan miljödiplomati och jävlaranamma

Framsteg, men också bakslag på klimatmötet i Baku

Framsteg, men också bakslag på klimatmötet i Baku

Antalet fågelmatare minskar – blåmesar och talgoxar påverkas

Antalet fågelmatare minskar – blåmesar och talgoxar påverkas