Anna Froster, Roine Magnusson och Patrik Larsson, Våtmark – en djupdykning i grunda vatten, Bonnier fakta, 2024, 220 sid
Våtmarkerna har gjort en lång resa under århundradenas lopp; från viktiga gäddvatten och slåtterängar till ”vattensjuka marker” som skulle dikas för att skapa mer åkermark. Nu är våtmarkerna återigen i ropet och uppmärksammas för alla sina superkrafter som vattenrenare, mångfaldsoaser och klimathjältar.
De flesta har förmodligen hört ordet våtmark och vet att de är betydelsefulla på något sätt, men hur och varför känner betydligt färre till. I reportageboken Våtmark-en djupdykning i grunda vatten vill författaren Anna Froster försöka fylla igen detta kunskapsglapp.
Anna Froster är journalist, biolog och författare. Hon anses vara en av Sveriges främsta naturskildrare och skriver regelbundet för tidskriften Sveriges Natur. Frosters bok är den svenska Naturskyddsföreningens årsbok. På grund av sviktande lönsamhet blir Våtmark Naturskyddsföreningens sista årsbok som avslutar en tradition som omspänner hela 115 år.
Boken består av tio reportage från olika delar av Sverige där författaren berättar om våtmarker ur olika perspektiv. Resan går från artrika rikkärr och dikade torvmossar till frusna palsmyrar i norr. Det handlar om våtmarkernas historia, om vattenrening och översvämningsskydd, storkprojekt och lökgrodor, kollager och koldioxidläckande torvmarker, våtmarksaktivister och återskapandet av våtmarker.
Fakta vävs in i berättelser och målande beskrivningar som är lätta att ta till sig. Texten är beskrivande både på ett humoristiskt och poetiskt sätt vilket också framgår av bokens titel. Även rubriksättningen med ordlekar inne i boken väcker nyfikenhet och intresse, eller vad sägs om rubriker som ”På spaning efter den stork som flytt”, ”Våtmarkskriminalitet” och ”Permafrostens puckliga paradis”.
Boken riktar sig till alla som är naturintresserade och vill lära sig mer om våtmarkerna och deras mångbottnade värld. Som det konstateras i bokens inledning så börjar vikten av våtmarker sippra in i det allmänna medvetandet men fortfarande saknar många konkret kunskap och känsla för våtmarkerna.
Reportagen varvas med serier av bilder av vitt skilda typer av våtmarker från hela Sverige. Bilderna har ingen direkt koppling till texterna utan berättar sin egen historia och bidrar tillsammans med texten och illustrationerna i dova färger till att skapa känslan för våtmarkerna.
Boken avslutas med en karta med tips om våtmarkspärlor i Sverige som är värda ett besök samt med ett kort faktaavsnitt om våtmarker.
Annika Holmström