Katja Bargum & Jenny Lucander,
Förlaget M 2024,
42 sidor
Vetenskapsjournalisten Katja Bargums och illustratören Jenny Lucanders första bok, Myrornas rekordbok, kom ut för ett par år sedan. Nu är uppföljaren Fjärilarnas rekordbok här.
En faktabilderbok förväntas inte bara väcka nyfikenhet och fantasi, utan också leverera korrekta svar och relevant information. Bokens största förtjänst är att den med briljans lyckas med detta samtidigt som den lämnar utrymme för frågor.
Varje uppslag i boken visar en bild med lagom mycket text och detaljer att fördjupa sig i. Förutom fakta om fjärilar bjuder varje kapitel inte bara på ett rekord, utan också en liten godbit utöver det vanliga som gör att boken verkligen lyfter. Vi lär oss om fjärilens metamorfos från ägg, larv och puppa till fullvuxen fjäril. Vi får också veta att man tidigare trodde att fjärilar bara uppstod direkt ur vatten eller lera! Den här typen av kuriosa ger mig som vuxen stor behållning.
Boken fungerar väl för barn som lär sig läsa. Som vuxen läser jag faktarutorna och barnet får läsa de små pratbubblorna, som ofta är väldigt humoristiska. Bargum lyckas balansera på ett lyckat sätt mellan ett vetenskapligt, historiskt, vardagligt och väldigt barntillvänt perspektiv.
Författarna tar oss från konstnären och insektforskaren Maria Sibylla Merian på 1600-talet till underbar bajshumor med tjockhuvudfjärilen vars larv skjuter ut bajset som kanonkulor ur baken så långt att ”det motsvarar att du skulle stå på mitten av en fotbollsplan och prutta en bajskorv rätt in i mål”.
För mina barn är boken älskad för att det finns så mycket att relatera till. Kapitlet om ängsnätsfjärilen som lever på Åland är ett favorituppslag för femåringen. Inte bara de ovanligaste eller mest exotiska fjärilarna får plats i boken. Vi får också ta del av fascinerande fakta om våra vanligaste fjärilar.
Lucanders bilder är vetenskapligt relevanta, men ändå fantasifulla och tillsammans med texten ger boken ett mycket välbearbetat och helgjutet intryck.
I det sista kapitlet finns några förslag som visar hur man kan locka till sig fjärilar genom att till exempel låta gräsmattan växa till en blomsteräng. Som lärare känner jag att det här är boken jag vill plocka upp igen och fördjupa mig i biologisk mångfald med eleverna.
Boken ger ett akut sug efter fler bilder på vackra fjärilar och sporrar läsaren till att själv få skapa en färgsprakande larvparad!
Linda Valve