Hugh Warwick, Cull of the Wild – Killing in the Name of Conservation
2024, 304 sidor, Bloomsbury
Hur mycket ska vi människor påverka naturens egna näringskedjor? Kan vi prioritera en art över en annan? I så fall, hur kan vi bestämma vilka arter som är viktigare än andra? Är det någonsin försvarbart att döda djur?
Dessa är några av de knepiga frågor som författaren och den erfarna naturvårdsbiologen Hugh Warwick försöker hitta svar på i boken Cull of the Wild: Killing in the Name of Conservation. I boken tar Warwick sig an ett av de mest känsliga frågorna inom naturvården – avlivning av visa djur för att skydda andra djurarter eller ekosystem. Uppdraget är varken lätt eller okontroversiellt.
Boken gör en djupdykning i hur och varför avlivning av djur har blivit en accepterad praxis inom naturvården. Warwick ifrågasätter inte bara nödvändigheten av dessa åtgärder utan även deras effektivitet och moraliska bevekelsegrunder. Genom en rad exempel och fallstudier, både från historien och nutid, illustrerar han hur dessa beslut ofta fattas utan att fullt ut förstå de långsiktiga konsekvenserna för både ekosystemen och de djur som lever i dem.
Han ifrågasätter idén att ekologiska problem har enkla lösningar, och komplexiteten i ämnet blir allt mer klar under bokens gång; Han kommer inte direkt fram till några direkta svar på alla de frågor som ställs, utan han utforskar för- och nackdelarna med de olika alternativen, och poängterar att vi borde kunna tänka utanför lådan kring hur vi hittills gjort.
Han väjer inte för att lyfta fram de svåra frågorna och de potentiella motsägelserna inom naturvårdsrörelsen. Människan har redan, både med och utan avsikt, påverkat olika ekosystem i vår natur, och nu är det dags för oss att verkligen tänka efter vad vår roll i denna fråga ska vara i fortsättningen.
Warwicks styrka ligger i att han lyckas göra komplexa ämnen tillgängliga för en bred publik. Boken är inte bara en kritik av befintliga naturvårdsmetoder, utan också en uppmaning till att tänka om och söka mer humana och hållbara alternativ. Boken är tankeväckande och passar utmärkt för den som vill utmana sitt eget tänkande kring djurvård och etik, eller helt enkelt få en bättre förståelse av hur naturen fungerar.
Emilia Hanhirova