Skördetid för frön

av | 17.09.21

Blommande rädisa

Hösten är mognadens och fröspridningens tid. Att ta tillvara frön och så dem nästa år ger tillfredsställelse av att vara självförsörjande och av att följa med växternas hela livscykel.

Foto Magnus Östman

Det är speciellt värdefullt att samla in frön av gamla lantsorter som behöver odlas för att bevaras. Också ängsväxter med blommor som lockar pollinerar kan med fördel sås från egna frön, som det lönar sig att ta tillvara nu under hösten.

Frön utvecklas bara hos växter som blommar. Det innebär att om man vill ha frön av köksträdgårdens olika växter bör man låta en del exemplar växa till sig så mycket att de blommar. Det här kan kännas lite ovant, det är ju ganska få av oss som sett till exempel rädisorna eller spenaten blomma. För att få bra frön av tomat och gurka bör man låta dem bli övermogna.

Det lönar sig att välja stora och livskraftiga exemplar för fröproduktion eftersom dessa sannolikt har bättre genetiska egenskaper än småvuxna exemplar. Ett kapitel för sig är kommersiella växtsorter av typen F1-hybrider. De är korsningar av föräldraplantor som har olika goda egenskaper, vilka sedan går vidare till avkomman. Den här kombinationen är dock inte stabil i följande generation, vilket innebär att frön från F1-hybrider ofta ger svaga och missbildade växter. Av texten på kommersiella fröpåsar bör det tydligt framgå om det är frågan om F1-hybrider – undvik alltså att ta frön som F1-hybrider producerat.
 

Då man skördar frön kan man börja med att samla in blomställningar och fröhus och låta dem torka. Sedan gäller det att skilja agnarna från vetet, det vill säga rensa ut fröna från blomrester och fröhus. Det här inte alldeles lätt och här krävs lite olika teknik beroende på växten i fråga.
Annika Michelson, lektor i landsbygdsnäringar vid Tavastlands yrkeshögskola, har ett brinnande intresse för att bevara gamla lantsorter. Hon har stor erfarenhet av att ta tillvara och så deras frö. Michelson ger här några tips om hur man får man fröna ur olika växter.

Vallmons fröhus måste krossas för att få fram fröna, varefter man sållar bort allt övrigt material. Aklejans frön lossnar lätt då man skakar frökapslarna. Dillens frön kan man dra av från blomställningarna med handen.

Lökens frökapslar kan man först gnida sönder mellan händerna och sedan placera allt material i en skål med vatten. Då sjunker fröna till bottnen, medan tomma frökapslar och andra rester flyter på ytan. Fröna får inte ligga för länge i vatten. Metoden lämpar sig också för gräslök och akleja.

Tomater, jordgubbar och smultron kan man lägga i lite vatten några dagar så att en fermentering kommer igång. Då lossnar fröna lättare och kan sköljas rena. Den här tekniken lämpar sig också för andra frukter och bär med frön gömda inne i fruktkött.

Ibland kan det löna sig att placera fröhusen i ett dynvar som man sedan knådar eller stampar på för att få loss fröna. En mindre våldsam metod är att skaka fröhusen i en långpanna eller motsvarande, eller att hälla dem från en burk till en annan utomhus så att vinden för bort fröhusresterna.

Fröna samlas ihop och placeras i små papperskuvert, som märks tydligt med sort och tidpunkt. Det är viktigt att förvara fröpåsarna så torrt och svalt som möjligt. Ett knep är att placera avfuktarpåsar av den typ som ofta finns i elektronikförpackningar invid fröna.

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Antalet fågelmatare minskar – blåmesar och talgoxar påverkas

Antalet fågelmatare minskar – blåmesar och talgoxar påverkas

Skärgårdshavets nationalpark utvidgas

Skärgårdshavets nationalpark utvidgas

WWF: Populationerna av vilda ryggradsdjur har minskat med 73 procent

WWF: Populationerna av vilda ryggradsdjur har minskat med 73 procent