Bekämpningsmedel kan försvaga humlors förmåga att känna igen blommor. Det visar en ny studie som forskare vid Helsingfors universitet, Finlands miljöcentral, Uleåborgs universitet och Finlands naturresursinstitut har gjort.
Forskarna granskade bland annat skillnaden på färginlärningen mellan humlor som blivit exponerade för bekämpningsmedel och kontrollhumlor som inte hade exponerats för pesticider.
I testet fick humlorna bekanta sig med tio olika färger, varav fem av färgerna gav humlorna en belöning i form av sockervatten och de resterande färgerna gav humlorna kininvatten med dålig smak.
I den första studien exponerades humlorna för en insekticid som kallas Calpyso och har det verkande ämnet tiakloprid. Studien visade att humlorna hade svårigheter att lära sig färger på blommor och komma ihåg färger de lärt sig efter att de blivit exponerade för bekämpningsmedlet.
”Det mest signifikanta i vår forskning är att koncentrationerna av bekämpningsmedel i jordbruksmiljön kan bli så höga att de försämrar humlornas förmåga att söka föda även om de inte dödas direkt”, säger Lotta Kaila, forskare vid Helsingfors universitet.
Den andra studien forskarna gjorde testade vilka effekter bekämpningsmedlet Amistar hade på humlornas inlärningsförmåga och minne.
Enligt EU:s riskbedömning anses Amistar inte vara tillräckligt skadligt för pollinerare för att det skulle motivera en begränsad användning. Trots det hittade forskarna tecken på att medlet påverkade humlornas igenkänningsförmåga negativt.
”Vi hittade indikationer på att Amistars effekter på humlor kan vara mer omfattande än vad man har tidigare beräknat. Humlor som exponerades för Amistar kom sämre ihåg blommor som innehåller sockervatten än sådana humlor som inte exponerades, säger Olli Loukola, docent vid Uleåborgs universitet.
Enligt forskarna visar resultaten att det behövs mer forskning om pesticidernas negativa effekter på pollinerande insekter.
Foto: Ny forskning visar att humlor som exponeras för bekämpningsmedel försämrar deras förmåga att känna igen blommor. / Wikimedia Commons / René Cortin