Rovbakterier kan ge klorfritt dricksvatten

av | 09.06.23

Rovbakterier kan ge klorfritt dricksvatten.

Så kallade rovbakterier kan ersätta klor för att rena dricksvatten. Det visar en studie vid Lunds universitet. 

Forskarna upptäckte att ofarliga rovbakterier frodades i dricksvattenledningar i Halland då man avlägsnade kloret. 

I vanliga fall renas dricksvattnet i flera steg, exempelvis med filter och sandbäddar – och slutligen nästan alltid med klor. Kloret rengör vattnet, men kan även medföra hälsorisker. 

“Klor är ett effektivt sätt att desinficera, men det finns bevisad risk för hälsopåverkan. Klor har kopplats till cancer och fosterskador. Att studera om klor kan ersättas med andra metoder är därför relevant”, säger Catherine Paul, docent i teknisk vattenresurslära och teknisk mikrobiologi vid Lunds universitet.   

I Varberg installerades ett så kallat ultrafilter 2020 – och därmed tog man bort klor från vattnet eftersom det ansågs vara överflödigt i samband med ultrafiltret som rensar bort farliga mikroorganismer. Klorstoppet gav också upphov till en förändrad bakterieflora i vattnet. 

Efter installationen av ultrafiltret tog forskarna vattenprover för att se hur bakteriefloran såg ut efter tre månader. Det slutliga vattenprovet togs ett år senare för att undersöka hur mikrobiomet såg ut då. 

Då forskarna tagit vattenproverna visade resultatet att klorstoppet lett till att vissa bakteriearter hade vuxit och frodats, medan andra bakteriearter hade försvunnit.  

Vattenprovet från den tredje klorfria månaden visade att bakterieantalet hade minskat drastiskt – samtidigt som bakteriearten bdellovibrio hade ökat.

Enligt forskarna är bakterien bdellovibrio helt ofarlig för oss människor. Den ofarliga bakterien skulle enligt studien kunna fungera som en lösning för att ta fram klorfritt dricksvatten i framtiden. Studien visar nämligen att bakterien bdellovibrio tar kål på skadliga mikroorganismer i dricksvattnet.  

Foto: Så kallade rovbakterier kan ersätta klor för att rena dricksvatten. / Wikimedia Commons / Anita Martinz.

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Allt hårdare tag mot klimatdemonstranter i västvärlden

Allt hårdare tag mot klimatdemonstranter i västvärlden

Lagen om restaurering trädde i kraft – vad händer nu?

Lagen om restaurering trädde i kraft – vad händer nu?

NTM-centralen upptäckte ny musselmassaker

NTM-centralen upptäckte ny musselmassaker